Terugkijken: Langs de IJssel met Antoinette van Lynden

Afb. Antoinette barones van Lynden, vrouwe van de Beide Pollen en de Nijenbeek, en Huub Stapel. Screenshot met dank aan Langs de IJssel/Omroep MAX.

Op zaterdag 16 september jl. was er een aflevering van Langs de IJssel van Omroep MAX, waarin Huub Stapel de kijkers meenam op zijn tocht langs de IJssel. Dit keer werd o.a. de ruïne van kasteel de Nijenbeek bezocht, die in het bezit is van Antoinette barones van Lynden, vrouwe van de Beide Pollen en de Nijenbeek.

Link naar deze aflevering online: https://www.npostart.nl/langs-de-ijssel/16-09-2023/POW_05674799

In 1991 erfde Antoinette van Lynden van jonkheer mr. Frederik Johan Constantijn Schimmelpenninck (1918-1991) deze bezittingen ter grote van 1.860 hectare, naast ander grondbezit in de omgeving van Putten. Dit laatste werd verkocht en in de jaren 1999-2000 werd eerst het huis De Poll zeer smaakvol gerestaureerd en in 2015 ontving zij de Gouden Mispel van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap voor haar niet aflatende inzet om de cultuurhistorische en daarmee ecologische waarden van het Landgoed De Poll te herstellen, te beheren en te behouden.

In 2015 startte de restauratie van de Nijenbeek, waarbij niet reconstructie, maar consolidatie van deze kasteelruïne voorop stond, die in de Tweede Wereldoorlog grote schade had opgelopen.

De zoon van Antoinette van Lynden huwde een dochter van een Britse Sir/Baronet (een niet-adellijke, maar wel erfelijke titel) en de familie van de moeder van deze laatstgenoemde, Wingfield Digby, is eigenaar van Sherborne castle.

Link naar de website van De Nijenbeek: http://www.denijenbeek.nl/

Link naar de website van Sherborne Castle: http://www.sherbornecastle.com/

Link naar de foto van Huis De Poll: https://www.flickr.com/photos/siebeswart/5258213592/in/photolist-4ioZ1R-D9p4C-bfmXeR-91AAC4-91DHH3-55Cymt/