Veilingnieuws Bubb Kuyper 13 t/m 17 mei: brieven Snouckaert van Schauburg

Afb. 1. Twee brieven van Albert des H.R. Rijksridder Snouckaert van Schauburg, van wie alle huidige baronnen en baronessen Snouckaert van Schauburg afstammen. Foto met hartelijke dank aan Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem.

Van 13 t/m 17 mei vindt er bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem een grote veiling plaats van boeken, prenten, kaarten, documenten, enz., waaronder twee bijzondere brieven van Albert des H.R. Rijksridder Snouckaert van Schauburg. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogus van Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem op Auction 80, 13-17 May 2024 (bubbkuyper.com)

Lotnummer 80/2592 betreft twee bijzondere brieven van Albert des H.R. Rijksridder Snouckaert van Schauburg (1627-1678). In 1658 trad hij in Haarlem in het huwelijk met Isabella Doubleth (1639-1659) en in dat zelfde jaar werd hij door koop heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten. Een jaar later overleed Isabella en in de eerste brief informeert Albert de oom van Isabella, Johan van Overrijn van Schoterbosch, over haar overlijden.

In 1662 huwde Albert in Amerongen voor de tweede keer en dit keer was zijn bruid freule Anna Margriet van Randwijck (1641-1701). In de tweede brief informeren bruid en bruidegom hierover nader en nodigen de geadresseerden onder meer uit om ‘met hunne presentie ’s middags onse bruijloft maeltijdt believen te vereeren’.

Albert Snouckaert van Schauburg is voor de geschiedenis van kasteel Heeze van groot belang geweest. Hij liet Pieter Post, bouwmeester van Stadhouder Frederik Hendrik, een ontwerp maken voor een groots, nieuw kasteel. Vanwege geldgebrek werd alleen de voorburcht voltooid en nadat deze met een verdieping verhoogd was, werd dit het kasteel zoals het nu nog bestaat.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk voor de online catalogus van Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem op Auction 80, 13-17 May 2024 (bubbkuyper.com)

Afb. 2. Kasteel Heeze: gebouwd in opdracht van Albert des H.R. Rijksridder Snouckaert van Schauburg. Het werd in 1733 door zijn zoon verkocht. Sinds 1760 is het familiebezit van de baronnen Van Tuyll van Serooskerken.