1 t/m 4 juli: timed online veiling Veilinghuis Van Spengen met de zilveren bokaal van gravin Van Limburg Stirum

Afb. 1. De zilveren bokaal met de namen van de winnaars van de Coupe des Dames in de Ralley van Monte Carlo. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Op maandag 1 juli loopt er een timed online veiling af bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum met kunst, antiek, zilver, porselein, juwelen, enz. in allerlei prijsklassen. Tot de aangeboden kavels behoort een zilveren prijsbeker van gravin Van Limburg Stirum. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogus van Veilinghuis Van Spengen in Hilversum op https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog

Kavel 2022 betreft een zilveren bokaal voor de Ralley Monte Carlo, die sinds 1937 aangeboden werd door de Nederlandse Ford Automobiel Fabriek Amsterdam. De bokaal is voorzien van de namen van verschillende winnaars, waaronder Anna Jane Louise Marie gravin van Limburg Stirum née jonkvrouwe van Vredenburch (1914-1999).

Afb. 2. Huis Buitenzorg op Tholen.

Jonkvrouwe Anna Jane Louise Marie (‘Annie’) van Vredenburch werd geboren op 24 oktober 1914 op huis Buitenzorg op Tholen als dochter van jonkheer Johan van Vredenburch (1880-1969) en Henriette Laure Marie Louise Hombach (1891-1974). Haar vader stamde uit een van oorsprong oud Rotterdams geslacht en in de 17e eeuw ging de familie deel uitmaken van de Delftse regentengeslachten. In 1816 werd een voorvader verheven in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer. Haar vader was onder meer rijkslandbouwconsulent bij het Nederlands gezantschap in België en erevoorzitter van de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard. Haar moeder was de dochter van een grootgrondbezitter in Hulst en door huwelijken waren de Hombachs verbonden met adel en patriciaat; zo was haar grootmoeder Hombach een telg uit het geslacht Cazius en een overgrootmoeder was een jonkvrouwe Von Rade. Haar grootvader Hombach was onder meer lid van de Provinciale Staten van Zeeland en wethouder in Hulst en haar vader behoorde, dankzij zijn grootgrondbezit, tot de hoogstaangeslagenen in de Rijks- directe belastingen in Zeeland.

Na geboren te zijn op huis Buitenzorg bewoonde het gezin, bestaande uit twee dochters en een zoon in latere jaren op huis Beukenhof in Capellen in België. De jeugd van freule Annie van Vredenburch werd overschaduwd door een jachtongeluk, waarbij haar enige broer op 19-jarige leeftijd om het leven kwam. Het was voor haar vader waarschijnlijk de aanleiding om zich kort daarop terug te trekken als commissaris van de N.V. Waterleiding Maatschappij Tholen. Op 3 januari 1946 trad freule Annie in Noordwijk in het huwelijk met drs. Frans Willem graaf van Limburg Stirum (1915-1986) en zij gingen uiteindelijk huis Offem in Noordwijk bewonen. Samen kregen zij een dochter en een zoon.

In 1949 nam gravin Annie met haar team deel aan de Coupe des Dames in Monte Carlo in een 3920 c.c. Ford, samen met de dames A.J. Stahl-Wijtema en Van Puijenbroek-Vroom, en werden zij tot winnaars uitgeroepen. Hiermee wonnen zij de zilveren bokaal en werd de naam van gravin Annie hierin vereeuwigd.

In Het Parool van vrijdag 4 februari 1949 kon men enkele dagen later onder meer het volgende lezen over de feestelijke huldiging in Noordwijk met als kop: ‘Noordwijk haalde juichend zijn ralley-rijdsters binnen’: “Gisteravond werd dit Wilhelmus wéér gespeeld. Weer als huldeblijk aan deze zelfde dameséquipe. Maar ditmaal in een echte kille Hollandse winteravond. Onder de bomen van het buitengoed van de graaf Van Limburg Stirum, de “Offem”, blies de harmonie “Crescendo” van Noordwijk zich de wangen bol, daar brachten de ruiters van de ruitervereniging “Nordgo” de hand aan de pet, daar stonden de Noordwijkse veldwachters stram in de houding. En in de deur van het landhuis mevrouw Van Limburg Stirum met haar man en mevrouw Stahl, haar armen vol bloemen. Noordwijk wilde even vertellen, dat men trots was op de prestaties van de dameséquipe. Dat men het een beetje zo voelde: niet alleen mevr. Van Limburg Stirum en haar tochtgenoten wonnen de Coupe des dames, ook Noordwijk een beetje.” En wat gravin Annie het prettigste vond aan de ralley? “Dat er geen ruzie was”, luidde het spontane antwoord. “Dat betekent bij een dameséquipe heel veel!”.

Anna Jane Louise Marie gravin van Limburg Stirum née jonkvrouwe van Vredenburch overleed op 3 augustus 1999 in Noordwijk. En de bokaal? Deze werd na haar in 1950 gewonnen door mevrouw W. de Jong en M.J. de Jong-Laming en in1951 en 1952 door mevrouw J.B. Hillen. Daarna is deze bokaal blijkbaar niet meer uitgereikt en wordt deze nu door, vermoedelijk, de nakomelingen Hillen ter veiling gebracht.

De zilveren bokaal wordt getaxeerd op 400-600 euro. Veilingopbrengst: 555 euro

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum? Kijk dan in de online catalogus op

https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog

Afb. 2. De zilveren bokaal met het portret van de legendarische autofabrikant Henry Ford op de voorzijde. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.