10e Tulpenbal 2024: keizerlijk walsen aan zee & veilen voor het goede doel

Afb. 1. Hoogste in rang op het Tulpenbal: Hunne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheden Alexander en Natacha Habsburg-Lothringen née Roumiantzeff-Pachkevitch, Aartshertog en Aartshertogin van Oostenrijk. Aartshertogin Natacha is lid van het Ere-Comité van het Tulpenbal. Zij heeft een Nederlandse moeder en spreekt ook vrijwel accentloos Nederlands, zo kon AiN zelf vernemen. Beiden waren zeer enthousiast over het Tulpenbal en genoten van het walsen aan zee. Foto met hartelijke dank aan © Hans Hampsink.

In de majestueuze grote zaal van het Kurhaus in Scheveningen kwamen afgelopen zaterdagavond ruim 400 gasten uit achtentwintig verschillende landen bijeen voor een stijlvolle avond. Het was de tiende keer dat het Tulpenbal plaatsvond en steeds meer aanwezigen voelen zich door vriendschap en traditie verbonden, terwijl de sfeer ook dit keer ongedwongen en hartelijk was. Het was voor velen een weerzien met elkaar, maar ook werden er nieuwe vriendschappen gesloten.

Afb. 2. Het Comité met op de eerste rij v.l.n.r. luitenant-kolonel Allison Barones von Arnim, Veronique Ehamo, jonkheer mr. Thomas Stoop, drs. Nicole van Steijn, Franziska Barones von Ledebur, Yasmin Gravin von Schweinitz und Krain, Z.H. Michael Hertog zu Mecklenburg, Ingela Barones von Preuschen von und zu Liebenstein, Amélie Rübcke von Veltheim. Staande v.l.n.r. Don dr. Antonio Garcia de Garmendia, Kenneth Lelieveld, John Töpfer, (directeur stichting Adel in Nederland), Laurent Reepmaker, Enoch Manto Lieu, Esq., Tyler Thompson, jonkvrouwe Carine van Rappard, Patric Palm, jonkvrouwe Stephanie de Beaufort, Clemens van Steijn (de grote man achter het Tulpenbal), Tobia von Majewski, dr. Sebastian Sigler, Florian Schönbaar Edler von Schaabner, Michael Kindahl, Zwentibald van Blokland, ritmeester mr. Machteld Vlaanderen, generaal-majoor Wilfred Rietdijk en dirigent Joris Verschueren. Foto met hartelijke dank aan © Marleen Serné.
Afb. 3. Clemens van Steijn in zijn rol als veilingmeester, daarbij geassisteerd door jonkvrouwe Stephanie de Beaufort. Foto met hartelijke dank aan © Hans Hampsink.

Veiling: 14.000 euro voor goede doelen
Tijdens het driegangen diner was er een veiling onder de bevlogen leiding van Clemens van Steijn, de grote organisator van het Tulpenbal. De volledige opbrengst van 14.000 euro kwam ten goede aan het ConForte Symphonic Orchestra en Johanniter Nederland, die zich inzet voor kwetsbare mensen. Jonkvrouwe Carine van Rappard, lid van het Kapittel van de Johanniter Orde en (onbezoldigd) bestuurder van Johanniter Nederland, zei in haar toespraak vooraf waarom deze inzet en de veilingopbrengst zo belangrijk zijn: “We zijn niet in staat om meer dagen aan hun leven toe te voegen, maar wel meer leven aan hun dagen.” Zij riep op om genereus mee te bieden, om zo een glimlach op het gezicht van anderen te doen verschijnen.

De aanwezigen leden van de Johanniter Orde boden actief mee op deze veiling en zo wist jonkheer Tom Versélewel de Witt Hamer na een pittig bied-duel met Michael Hertog zu Mecklenburg uiteindelijk het hoogste bod uit te brengen op het laten vervaardigen van een handgeschilderd familiewapen. Dit item werd genereus ter beschikking gesteld door de heraldisch kunstschilder en restaurator Rómulo Döderlein de Win.

Een ander item, dat op veel belangstelling mocht rekenen was een overnachting voor twee personen op kasteel Sterkenburg in Utrecht mét rondleiding door kasteelheer Alex van Helsdingen. Tijdens de veiling bood hij heel royaal onverwachts een tweede overnachting aan en ook deze ging voor een hoog bedrag weg. Ook een gepersonaliseerde huidbehandeling in de Van Nispen tot Sevenaer klinieken was zeer in trek. Deze werd ter beschikking gesteld door eigenaresse jonkvrouwe Clementine van Nispen tot Sevenaer (zie ook een eerder artikel op onze website over haar: Opening Van Nispen tot Sevenaer Klinieken – Adel in Nederland).

Hieronder beelden van de openingswals.

Afb. 4. Onder een beschilderd plafond met flonkerende kroonluchters werd er volop gedanst op de klanken van het ConForte Symphonic Orchestra, dat uit vijftig orkestleden bestond. Foto met hartelijke dank aan © Hans Hampsink.

Keizerlijk walsen
Na het driegangendiner werd het bal geopend en zwierden de aanwezigen op de welluidende klanken van het ConForte Symphonic Orchestra en de Weense Wals in gala met onderscheidingen over de dansvloer. Hunne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheden Alexander en Natacha Habsburg-Lothringen, Aartshertog en Aartshertogin van Oostenrijk, namen deel aan de openingswals. Aartshertog Alexander is een achterkleinzoon van Keizer Karl, de laatste Keizer van Oostenrijk, en is door zijn moeder Prinses Astrid van Luxemburg zowel nauw verwant aan de Groothertog van Luxemburg als aan de Koning van België. Clemens van Steijn, die het Tulpenbal al tien jaar lang zeer succesvol organiseert, zag men voorbij zwieren met Aartshertogin Natacha, terwijl Aartshertog Alexander walste met Franziska Barones von Ledebur. Hierna klonk het ‘Alles Walzer!’ en werd de dansvloer vrijgegeven voor de ruim vierhonderd balgasten uit 28 landen.

Onderstaande foto’s zijn met hartelijke dank aan © Marleen Serné.

Er werd tot in de late uren gedanst en na de traditionele Quadrille en Galop zorgde dj Jan-Maarten Nijkerk dat velen zich konden uitleven op de dansvloer. Hoewel het Tulpenbal zeker geen exclusief adelsbal is (iedereen met gevoel voor stijl en traditie is welkom!), zagen we dit jaar niet alleen leden van de Duitse, Hongaarse, Italiaanse en Russische adel, maar ook nóg meer leden van de Nederlandse adel dan in voorgaande jaren, waaronder bekende namen als: De Beaufort, Van der Feltz, Von Ilsemann, Van Lynden, Van Nispen tot Sevenaer, Quarles van Ufford, Van Rappard, Stoop en Versélewel de Witt Hamer.

In het komende magazine van de stichting Adel in Nederland volgen meer foto’s. Ook u kunt dit digitale magazine in uw mailbox ontvangen door voor 17,50 euro per jaar donateur te worden. U ontvangt dan drie keer per jaar ons magazine in uw mailbox boordevol adellijk nieuws en adellijke verhalen! Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.

Hieronder beelden van de traditionele Quadrille om middernacht.

Afb. 5. Bal-organisator Clemens van Steijn kreeg van het Comité van het Tulpenbal voor dit tweede lustrum van het bal een heel speciaal cadeau: een schilderij, dat tijdens het Tulpenbal geschilderd werd door Rob Jacobs. Foto met hartelijke dank aan © Hans Hampsink.
Afb. 6. De ruim 400 balgasten uit 28 landen kunnen terugkijken op wederom een onvergetelijke avond en kijken uit naar het volgende Tulpenbal! Ook u kunt daar bij zijn en informatie volgt natuurlijk weer via onze website en social media! Foto met hartelijke dank aan © Hans Hampsink.
Afb. 7. Niet alleen heeft het de grote zaal van het Kurhaus unieke grandeur, maar ook het terras met uitzicht op zee en de ondergaande zon droegen bij aan de sprookjesachtige sfeer. Foto met hartelijke dank aan © Marleen Serné.
Afb. 8. Het Kurhaus in de ondergaande avondzon. Foto met hartelijke dank aan © Hans Hampsink.