51e Wiener Ball: stijlvol feest in ongedwongen sfeer in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk

Afb. 1. V.l.n.r. Sandor en Herta Margarete von Habsburg-Lothringen, Aartshertog en Aartshertogin van Oostenrijk, Dr. Heidemarie Gürer, ambassadeur van Oostenrijk in Nederland en kolonel Thomas Johannes Heim, militair adviseur Oostenrijkse ambassade.

Zaterdagavond 9 februari vond in het Grand Hotel Huis ter Duin het 51e Wiener Ball plaats, dat wederom een stijlvolle avond was in feestelijke en ongedwongen sfeer, waar nieuwe en oude bekenden elkaar ontmoetten. Dit jaar waren er als gasten met de hoogste rang twee Oostenrijkse Aartshertogen uit de Keizerlijke familie Habsburg-Lotharingen aanwezig: Aartshertog Sandor en echtgenote Aartshertogin Herta Margarete. Zij stammen uit de tak die tot in 1860 in het Groothertogdom Toscane regeerde. Het Corps Diplomatique werd dit jaar vertegenwoordigd met de ambassadeurs van Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland.

Afb. 2. 64 jongedames en -heren debuteerden op deze avond, waarbij de heren in rok of uniform verschenen en de dames in het wit gekleed waren met diadeem in hun haar.

Debutanten uit adel en patriciaat
De avond werd geopend door het Jungdamen- en Jungherrenkomitee, waarin dit jaar onder meer debuteerden jonkheer Joris Laman Trip, Francien van Gent, met een barones Van der Feltz als moeder, Marjan von Stein en Isabella barones van der Feltz. Daarnaast debuteerden er telgen uit de patriciaatsfamilies Van Bouwdijk Bastiaanse, Maas, Van Olden, Van Griethuysen, Westerouen van Meeteren, Sluis, Bogaert en Smits van Oyen. Ook mooie dubbele namen uit oude families als De Muinck Keizer, Jansen Verplanke, Nikkels van der Veen, Van Zinnicq Bergmann, Delgado Gosálvez en Van Reedt Dortland maakten deel uit van de debuterende jongedames en -heren.

Hieronder de foto’s van de debutanten op weg naar de grote zaal voor hun debuut:

De openingsdans, die onder leiding van de Weense dansmeester Heinz Heidenreich was ingestudeerd, was ook dit jaar weer bijzonder geslaagd en na het: “Alles Walzer!” kon er door iedereen gewalst worden op de klanken van het Ensemble Johann Strauss.

Afb. 3. Weken achtereen is er door de debutanten geoefend en voor het instuderen van de openingsdans kwam dansmeester Heinz Heidenreich speciaal uit Oostenrijk.
Afb. 4. Het Ministerie van Defensie was dit jaar ruim vertegenwoordigd.

Balgasten uit het rode en blauwe boekje
Hierna verspreidden de balgasten zich over de verschillende zalen en AiN zag en sprak velen uit het rode boekje: Van Rijckevorsel van Kessel, Versélewel de Witt Hamer, Von Balluseck, Van Tets, Van der Feltz, Van de Poll, Van Heurn, De van der Schueren, Van Heeckeren van Kell, Filz von Reiterdank, Van Dedem, Stoop, Laman Trip, Van Rechteren Limpurg, De Savornin Lohman, De Ranitz, Van Harinxma thoe Slooten, Van Weede en Van Lawick van Pabst.

Afb. 5. Jonkheer Pieter de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, en echtgenote Renée de Savornin Lohman-van Haselen.
Afb. 6. Een groepsfoto met telgen uit het rode en blauwe boekje met vrienden en verwanten. V.l.n.r. Mariam Ali, Arno Schrameijer, jonkvrouwe Cécile van de Poll, jonkvrouwe Nicole van Tets, jonkheer Hubert van Rijckevorsel van Kessel, Manuela Schrameijer-jonkvrouwe van Rijckevorsel van Kessel, Ietje Luiken, Rómulo Döderlein de Win, Sander Daniëls, Floor barones van Dedem, Hendrik Kets, Conny barones van Heeckeren van Kell, Dorothée van Basten Batenburg en Basira Ali.

Ook het blauwe boekje was goed vertegenwoordigd met patriciaatsfamilies als Döderlein de Win, Daniëls, Van Basten Batenburg, Van Bouwdijk Bastiaanse, Maas, Van Olden, Van Griethuysen, Westerouen van Meeteren, Sluis, Bogaert en Smits van Oyen.

Afb. 7. Clemens van Steijn, organisator van het Tulpenbal op 25 mei (zie: www.tulipsball.com/nl/), met debutante Emily van Rheenen.

Wat het Wiener Ball steeds opnieuw bijzonder maakt, is de mix van adel, patriciaat, leden van de hofhouding, vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven, terwijl de sfeer feestelijk, stijlvol en toch ongedwongen is.

Afb. 8. Franziska Hollinek en Jaimy van Overeem van het Wiener Staatsopernballett traden op deze avond twee keer op en kregen een groot applaus.

Om 24.00 uur was de Mitternachtsquadrille o.l.v. dansmeester Heinz Heidenreich en stond de dansvloer vol balgasten, die aansluitend enthousiast deelnamen aan de Galop.

Afb. 9. Tineke de Groot (in het midden) presenteerde niet alleen deze avond, maar mocht ook als ambassadeur voor SOS Kinderdorpen een cheque hiervoor in ontvangst nemen. Op de achtergrond het Ensemble Johann Strauss.

In de volgende uitgave van het digitale magazine van de Stichting Adel in Nederland in maart komt een uitgebreid verslag van het Wiener Ball met nieuwe foto’s, die niet op de website te zien zullen zijn. Het magazine van AiN wordt vier keer per jaar per mail aan de donateurs toegestuurd. Voor 17,50 euro per jaar kunt u donateur worden, steunt u ons in onze werkzaamheden en krijgt ook u dit digitale magazine toegestuurd. Mail voor meer informatie naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl