Boekennieuws: Adellijk wild, door Maarten van Nispen tot Pannerden

Afb. 1. Jonkheer Maarten van Nispen tot Pannerden presenteerde op 7 februari jl. zijn boek Adellijk wild – een familiegeschiedenis. © Scheltema Boekverkopers.

Op 7 februari presenteerde Uitgeverij Magonia Adellijk wild – een familiegeschiedenis, een autobiografische familievertelling geschreven door jonkheer Maarten van Nispen tot Pannerden. Deze vertelling is gebaseerd op de dagboeken van ‘Buurt’, de vader van de auteur. Deze zat in de Tweede Wereldoorlog gevangen in het Oranjehotel in Scheveningen, en speelde later als secretaris-generaal op het Ministerie van Algemene Zaken een belangrijke rol bij vele politieke en maatschappelijke debatten.

Op de linkerfoto hieronder Maarten van Nispen met zijn uitgever Lex Jansen. Op de rechterfoto wordt Maarten van Nispen tijdens de boekpresentatie geïnterviewd door Ronald Ockhuysen. © Scheltema Boekverkopers.

Pas na lang vragen kreeg Maarten van Nispen van zijn moeder de dagboeken van zijn in 1972 overleden vader te lezen, waarna hij op zoek gaat naar het verhaal van vader Buurt. Niet alleen de Nederlandse #staat, het #katholicisme, het #koningshuis of de opeenvolgende #kabinetten hebben Buurts leven kleur gegeven, ook de #Achterhoek en zijn #afkomst, waarin #familiebanden, #jacht en #land een grotere rol blijken te spelen dan Maarten ooit gedacht had.

Afb. 3. Maarten van Nispen met Joop en Janine van den Ende, die hem alle ruimte gaven om van een beginnend verhaal een afgerond boek te maken. © Scheltema Boekverkopers.

Zoekend naar zijn vader moet de auteur ook het beeld van zichzelf bijstellen. Zoals geschoten wild adellijk moet worden voordat het geconsumeerd wordt, heeft de geschiedenis tijd nodig, voordat zij op papier gezet kan worden.

Adellijk wild. Een familiegeschiedenis, door Maarten van Nispen tot Pannerden. Uitgeverij Magonia ISBN 978 94 92241 30 6.

Maarten van Nispen (Den Haag, 1953) studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Groningen en Theaterwetenschap in Amsterdam. Hij schreef recensies en artikelen en was docent in het voortgezet en hoger onderwijs. Hij werd hoofd public relations bij veilinghuis Christie’s en later bij de Nederlandse Orde van Advocaten. In 2000 maakte hij de overstap naar Joop van den Ende Theaterproducties. Hij gaf leiding aan de PR-afdeling en sinds 2002 is hij director corporate communicatie van het internationale theaterbedrijf Stage Entertainment, en persoonlijk woordvoerder van de familie Van den Ende.

In het maartnummer van het digitale magazine van AiN komt een interview met Maarten van Nispen te staan over Adellijk wild. Voor 17,50 euro per jaar wordt u donateur van AiN en ontvangt u vier keer per jaar ons digitale magazine boordevol adellijke verhalen en adellijk nieuws. Mail voor meer informatie naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl

Afb. 4. Een trotse familie en veel mediabelangstelling. Foto met hartelijke dank aan Bernt baron van Voorst tot Voorst.