Boekennieuws: ‘Adellijke affaires’

Afb. De voorkant van het boek ‘Adellijke affaires’.

In de huidige egalitaire samenleving heeft de adel zijn betekenis vrijwel geheel verloren. Maar de belangstelling voor adel is de laatste tijd sterk toegenomen. Het rijke historische verleden vol tradities en voorrechten spreekt nog altijd tot de verbeelding van velen. Jonkheer mr. Dolph Boddaert (1938), oud-advocaat, kreeg in zijn loopbaan te maken met juridische vragen over het adelsrecht. Vaak betrof het affaires over overgang van adeldom op buiten het huwelijk geboren kinderen of zaken over inlijving van personen die behoren tot buitenlandse adel. Hij publiceerde erover in de Nieuwsbrief van de Nederlandse Adelsvereniging. Deze publicaties – geactualiseerd en aangevuld met meer algemene artikelen over adeldom – zijn nu gebundeld in een rijk en zeer leesbaar boek met familiewapens geïllustreerd boek.

Over de reden om zich in de onderwerpen van de artikelen te verdiepen zei Dolph Boddaert bij de boekpresentatie: “Ik heb een groot gevoel voor rechtvaardigheid.” De rechtsongelijkheid van buiten het huwelijk geboren kinderen en adoptiekinderen had hem altijd gestoord en ook de nieuwe Wet op de Adeldom van 1994 bekritiseerde hij vanwege het ontbreken van een overgangsregeling: “Mijn standpunten zijn niet altijd parallel met de Hoge Raad van Adel gelopen.”

Benieuwd naar het boek? Kijk dan voor meer informatie en bestelmogelijkheid op https://www.karwansaraypublishers.com/adellijke-affaires.html.