Boekennieuws en –recensie: Kasteel Geldrop. Een edel verleden

Afb. De voorkant van het boek 'Kasteel Geldrop. Een edel verleden'.
Afb. De voorkant van het boek ‘Kasteel Geldrop. Een edel verleden’.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat kasteel Geldrop werd herbouwd op de plek van een voorganger. Sindsdien volgden vele bewoners en verhalen elkaar op; een goede aanleiding voor een boek als dit.

Drie auteurs werkten hier aan mee: Saskia Minjon verdiepte zich in de oudste geschiedenis tot 1800 en beschrijft onder meer de heerlijkheid ten tijde van de adellijke Van Geldrops en de Van Hornes tot en met de Leidse regentenfamilie Van Sprangh en hun opvolgers. Eugène Franken nam de periode Hoevenaar voor zijn rekening. Deze patriciaatsfamilie maakte fortuin in Ned.-Indië en dit betekende voor Geldrop een nieuwe bloeiperiode. In dit hoofdstuk is veel interessante informatie te vinden over de achtergronden van dit fortuin.

Het laatste deel van het boek werd geschreven door Bart Klomp, beheerder en directeur van Stichting Kasteel Geldrop. Hij maakte gebruik van persoonlijke herinneringen van nakomelingen van de laatste bewoners, de baronnen Van Tuyll van Serooskerken, en personeelsleden. Dit deel laat het leven op kasteel Geldrop onder de laatste particuliere eigenaren op aansprekende wijze herleven.

Bart Klomp geeft ook ruim aandacht aan kasteel Geldrop nu, dat sinds 1996 een stichting is en waar sindsdien vele activiteiten ontplooid zijn, die het kasteel de 21e eeuw hebben binnengebracht. Dit hoofdstuk laat ook het belang van nieuwe initiatieven voor oude gebouwen als Geldrop zien en de onmisbare inzet van enthousiaste vrijwilligers.

Het boek is zeer verzorgd uitgegeven en rijk geïllustreerd met onder meer portretten en foto’s van de vroegere bewoners. Minpuntje is het ontbreken van noten, waardoor het onbekend blijft waar de gedetailleerde informatie vandaan komt, maar dit boek is een verademing na het eerder dit jaar verschenen ‘Kasteel Geldrop en zijn bewoners/eigenaren van 1350-1972’, dat vol onzorgvuldigheden zit.

Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid https://secure.matrijs.com/Kasteel-Geldrop.-Een-edel-verleden.html.