Boekennieuws: Het kleine keizersdrama in Amerongen

Van november 1918 tot mei 1920 was Kasteel Amerongen het toneel van een klein keizerlijk drama. De Duitse ex-keizer Wilhelm II was aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar ons land gevlucht en door de Nederlandse regering ondergebracht op Kasteel Amerongen, als gast van de familie Bentinck. Op het Kasteel deed iedereen of Wilhelm nog steeds keizer was, maar ondertussen wachtte er buiten de kasteelmuren een boze wereld. Niet alleen lagen er nieuwsgierige journalisten en potentiële keizerkidnappers op de loer, maar al die tijd hing een zwaard van Damocles boven het kasteel: zou de keizer door de Nederlandse regering worden uitgeleverd aan de geallieerden om terecht te moeten staan als oorlogsmisdadiger?

Wat de keizer er toe bracht naar Nederland te vluchten, hoe de Nederlandse regering op zijn komst en de daaruit voortvloeiende uitleveringsverzoeken reageerde, wat daarbij haar afwegingen waren, hoe de Nederlandse pers over de banneling in Amerongen schreef en hoe de keizerlijke entourage een bizarre vluchtpoging voorbereidde, wordt verhaald in Het kleine keizersdrama in Amerongen.

Het fraai geïllustreerde boekje is een uitgave van Stichting Kasteel Amerongen. Het is te koop in kasteelwinkel Annebetje voor €15,00 of online voor €17,50 inclusief verzenden via de website van Kasteel Amerongen (zie: https://www.leisureking.eu/if/2dd083fcbb295c0361c8e96864e8cf8b&date=24-11-2018)