Boekennieuws: kasteel Heemstede en buitenplaats Vreedenhoff

Afb. 1. Een kasteel als uit een prentenboek met torens, brug en een slotgracht: kasteel Heemstede bij Houten.

In 1987 kwam kasteel Heemstede tragisch in het nieuws toen een verwoestende brand de ondergang in leek te luiden, maar het werd herbouwd en vertoont nu weer hernieuwde allure.

Als bekroning van deze restauratie kan het boek ‘Het Stichtse landsiraad – Kasteel Heemstede bij Houten’ door de auteurs Anthony Lisman en Leo Wevers, en de fotograaf Jeroen van de Water worden beschouwd. In een zeer fraai geïllustreerd boek wordt de lezer meegenomen in de rijke geschiedenis van dit bijzondere kasteel met zijn opvallende torens.

Vele opeenvolgende families bewoonden het kasteel, waaronder de adellijke geslachten Van Wulven, Van Winssen, Van den Berch van Heemstede en Van Rappard (de laatste familie als huurders). Het echtpaar Pieck-Van Winssen bouwde vanaf 1645 het kasteel in zijn huidige vorm, maar het was de Utrechtse regent Diderick van Velthuysen die het huis na 1680 zijn befaamde tuinen gaf. De gravures die hiervan zijn gemaakt, zijn in kleur en in hoge kwaliteit in het boek terug te vinden – een genot om naar te kijken!

Naast de bewoners komen ook de bouwgeschiedenis, de geschiedenis van de tuinen, de brand en de wederopbouw aan bod. Ook het interieur wordt uitgebreid in woord en beeld behandeld. Al met al is ‘Het Stichtse landsiraad – Kasteel Heemstede bij Houten’ een aanrader om te lezen!

Aanbieding
De cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade heeft nu tijdelijk een geweldig aanbod: het boek over kasteel Heemstede kost 24,95, maar daarnaast is er ook nog het fraaie boek ’Een buitenplaats in detail Vreedenhoff aan de Vecht’, door Anthony Lisman en Jeroen van de Water, dat 29,95 euro kost. Beide boeken zijn nu samen te bestellen voor 40 euro!

Vreedenhoff werd in 1749 gebouwd door de Amsterdamse regent Pieter Trip (leden van deze familie werden in de 19e eeuw geadeld). In zijn opdracht werd ook het befaamde inrijhek vervaardigd. Van 1862 tot in 1905 woonden hier de jonkheren Backer. Het boek vertelt vooral het verhaal van het interieur met veel foto’s van hoge kwaliteit tot in het detail van dit interieur – het levert een verrassend beeld op van hoe rijk dit huis van binnen is.

Meer weten over beide boeken, deze aanbieding en bestelmogelijkheid? Kijk dan op http://www.stokerkade.nl/

Afb. 2. Vreedenhoff gezien door het beroemde smeedijzeren inrijhek uit de 18e eeuw.