Boekennieuws: Tuinen van Paleis Het Loo

Afb. De voorkant van het boek, dat boordevol informatie en geweldige foto’s staat. Foto met dank aan Waanders Uitgevers te Zwolle.

Paleis Het Loo is vanwege de grote verbouwing tot medio 2021 gesloten, maar de tuinen blijven gewoon toegankelijk en dat deze absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken in ieder jaargetijde, laat dit boek zien in woord en beeld. De tuinen vonden in de 17e eeuw grote navolging bij adel en regenten, weliswaar niet op deze schaal, ook al vormde De Voorst van de Gelderse edelman Arnold Joost van Keppel hierop een uitzondering.

Het boek is thematisch ingedeeld en in de eerste vier hoofdstukken wordt de geschiedenis in de afgelopen eeuwen beschreven. Het begint met de bouw in de 17e eeuw, waarbij er gedetailleerde informatie gegeven wordt over onder meer de waterwerken, de bijzondere citruscollectie, de exotische planten en de tuinbeelden. In het hoofdstuk over de 18e en 19e eeuw wordt het verhaal verteld van de grote veranderingen door de aanleg van het landschapspark en daarna volgt de 20e eeuw, waarin de tuinen opnieuw in oude stijl werden aangelegd. In de 21e eeuw was groot onderhoud noodzakelijk en hierbij werden nieuwe keuzes gemaakt; door de luchtfoto’s te vergelijken in het boek, zie je de grote verschillen en… je blijft vergelijken!

In de laatste hoofdstukken wordt de lezer in woord en beeld meegenomen door de seizoenen in de paleistuinen. Je krijgt informatie over de verschillende bezigheden van de medewerkers, de verschillende onderdelen van de tuin, zoals de botanische tuin, het arboretum en de wintertuin, en welke werkzaamheden bij de opeenvolgende jaargetijden horen. In kaders staan mooie achtergrondverhalen, zoals over de historische sinasappelcollectie, de dieren op Het Loo, de bloemenkamer, waar de geweldige boeketten worden samengesteld voor in het paleis, en de techniek in de tuinen.

Het boek is rijk geïllustreerd met werkelijk prachtige foto’s door Hans Clauzing. De foto’s en tekst maken duidelijk met hoeveel vakmanschap en liefde hier door de medewerkers en de vrijwilligers gewerkt wordt en wat een kostbaar cultureel erfgoed deze tuinen zijn.

Tuinen van Paleis Het Loo, door Karlien Dijkstra, Renske Ek, Willem Zieleman en Hans Clauzing. Waanders Uitgevers, Zwolle.
Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid: www.waandersdekunst.nl/tuinen-van-paleis-het-loo-traditie-en-vakmanschap.html.

Afb. 2. Eén van de vele fraaie foto’s in het boek met zicht op de Koninginnetuin met de oranjebomen in kuipen en de Delfts blauwe tuinvazen. Foto met dank aan Waanders Uitgevers te Zwolle.