Boekpresentatie: H.K.H. Prinses Margriet neemt ‘Oranjeprinses op drift. Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders’ van auteur Maarten-Jan Dongelmans in ontvangst.

Afb. 1. H.K.H. Prinses Margriet ontving uit handen van auteur Maarten-Jan Dongelmans het eerste exemplaar ‘Oranjeprinses op drift. Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders’ in de Audiëntiezaal van Paleis Het Loo.

Gisteren vond op paleis Het Loo in Apeldoorn een bijzondere ontvangst plaats voor een bijzonder boek: auteur Maarten-Jan Dongelmans presenteerde hier zijn boek ‘Oranjeprinses op drift. Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders’ op een plek, die nauw met de hoofdpersoon verbonden is, en overhandigde het eerste exemplaar aan H.K.H. Prinses Margriet. Zij is een nakomelinge van Wilhelmina van Pruisen en woont nog steeds nabij het paleis waar Wilhelmina vaak verbleef. Het tweede exemplaar was bestemd voor Michel van Maarseveen, algemeen directeur van Paleis Het Loo.

Kijk in het filmpje hieronder voor de toespraak van auteur Maarten-Jan Dongelmans en de overhandiging aan H.K.K. Prinses Margriet.

Auteur Maarten-Jan Dongelmans vertelde in het kort over Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Stadhouder Willem V en vertelde nadien aan AiN over zijn bewondering voor haar eigenschappen standvastigheid en loyaliteit. Zij bleef vaak tot diep in de nacht aan het werk met het ontcijferen van correspondentie in geheimschrift en zette zich onvermoeibaar in voor haar echtgenoot Stadhouder Willem V en haar zoon, de latere Koning Willem I.

Afb. 2. Wilhelmina van Pruisen, echtgenote van Stadhouder Willem V, te paard, op de voorkant van het boek.

Het portret op de voorkant van het boek toont ook haar sterke karakter: zij is te paard afgebeeld en reed niet in amazonezit, zoals toen voor dames gebruikelijk was. Zij overvleugelde met haar kwaliteiten haar echtgenoot en werd befaamd dankzij haar aanhouding door de Patriotten bij Goejanverwellesluis, die als vernederend werd ervaren, maar haar daarna ook roem bracht.

Het boek neemt u mee in het kleurrijke leven van een sterke vrouw, die de stormen van haar tijd moest doorstaan: in haar jeugd op de vlucht tijdens de Zevenjarige Oorlog in Pruisen, belaagd door de Patriotten in de Republiek, gevlucht voor de Fransen naar Engeland en het lange wachten op herstel van het aanzien van de Oranjes na de Franse Tijd met een wispelturige Keizer Napoleon, die haar zoon eerst compenseerde voor de geleden verliezen en daarna alles weer ontnam. Zij maakte het allemaal mee en beleefde op haar oude dag toch nog de terugkeer van de Oranjes in Nederland en maakte zelfs de geboorte van de latere Koning Willem III nog mee.

Afb. 3. In het midden: Wilhelmina van Pruisen op haar portret door J.F.A. Tischbein. Links haar echtgenoot Stadhouder Willem V. Rechts hun drie kinderen door Tischbein: v.l.n.r. de latere Koning Willem I (1772-1843), Frederica Louisa Wilhelmina (1770-1819) en Willem George Frederik (1774-1799). De portretten hangen hier in het Paleis op de Dam bij de tentoonstelling ‘Dynasty’ in 2016.

Het boek beschrijft gedetailleerd haar leven en leest toch vlot weg. Het neemt de lezer mee naar haar glorieuze momenten als Koninklijke Hoogheid en hoogste in rang aan het stadhouderlijke hof tot aan de trieste, zoals haar vlucht naar Engeland – ook al kunnen we dit laatste wel wat nuanceren, omdat er tachtig schepen met de nodige familiebezittingen in enkele maanden tijd die kant op voeren. “Wat een verandering in zoo weynig jaaren”, verzuchtte Wilhelmina in het jaar van de Inhuldiging van haar zoon in 1813 en in dit boek neemt de auteur Maarten-Jan Dongelmans u mee in dit roerige leven en kijkt u over haar schouder als het ware mee. Een aanrader om te lezen!

Benieuwd naar dit boek? Kijk dan voor meer informatie en bestelmogelijkheid op https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789462499294/oranjeprinses-op-drift

Afb. 4. De genodigden bijeen op de Colonnade achterin de paleistuinen van Het Loo. Vierde van links: auteur Maarten-Jan Dongelmans. Eerste van links: Paul Rem, conservator museum Paleis Het Loo. Vijfde van Links: Michel van Maarseveen, directeur museum Paleis Het Loo. Vijfde van rechts: Patric Aalders, auteur van ‘De Oranjes’en ‘Sisi sprookje en werkelijkheid’.
Afb. 5. Paleis Het Loo met de florale pracht van de tuinen, zoals ze waren in de gloriejaren van Wilhelmina van Pruisen.