Coronation: de coronet van graaf van Reede, 7th Earl of Athlone

Afb. 1. Koningin Elizabeth II in vol ornaat na haar kroning in 1953 met de symbolen van haar koningschap: the Imperial Crown, the Sceptre and the Orb. By Cecil Beaton – Royal Collection RCIN 2153177, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122817149

Afgelopen week werd bekend dat de vertegenwoordigers van het House of Lords, de Britse Eerste Kamer, niet in business suit hoeven te komen in Westminster Abbey, maar desgewenst in ceremonieel tenue mogen verschijnen; het zal dus dringen zijn geweest bij de stomerij in de afgelopen dagen. Bij de kroning in 1953 van Koningin Elizabeth II ging dit vergezeld van een ‘coronet’. Iedere titel heeft zijn eigen rangkroon en aan het aantal bladeren en parels is te zien of het gaat om de titel Duke, Marquess, Earl, Viscount of Baron. In het onderstaande filmpje kunt u het moment van de kroning van Koningin Elizabeth terugzien, met op de achtergrond de leden van het House of Lords die hun ‘coronet’ opzetten.

Magazine stichting Adel in Nederland: kroningsuitgave
In een speciale uitgave van het digitale magazine van de stichting Adel in Nederland ter gelegenheid van de kroning van Koning Charles III wordt uitgebreid ingegaan op de banden tussen de Nederlandse en de Britse adel. Speciale aandacht hierbij is er voor de graven Van Reede van kasteel Amerongen, die de titels Earl of Athlone en Baron of Aughrim hadden. Op kasteel Amerongen wordt nog steeds de ‘coronet’ bewaard van graaf Van Reede, 7th Earl of Athlone, die waarschijnlijk aanwezig is geweest bij de kroning van Koning George IV op 19 juli 1821 in Westminster Abbey.

Wilt u deze ‘coronet’ zelf zien? Bezoek dan kasteel Amerongen! Link: https://www.kasteelamerongen.nl/

Afb. 2. De ‘coronet’ van graaf Van Reede, 7th Earl of Athlone is nu te zien op kasteel Amerongen. Foto met hartelijke dank aan Hans Hampsink.