Duivenvoorde: einde van bijna 800 jaar bewoningsgeschiedenis

Afb. 1. Kasteel Duivenvoorde statig weerspiegeld in de slingerende vijver.

Kasteel Duivenvoorde werd voor het eerst genoemd in het jaar 1226 en werd sindsdien nooit verkocht, maar vererfde in de opeenvolgende adellijke geslachten Van Duvenvoirde, Van Wassenaer, Torck, Neukirchen genaamd Nyvenheim, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye. Het kasteel behoort tot de weinige kastelen in Nederland die nooit verkocht zijn en waarvan de bewoners ook nog eens afstammen van de eerst genoemde eigenaar. De laatste en 26ste opeenvolgende vrouwe van Duvenvoorde was Ludolphine Henriëtte barones Schimmelpenninck van der Oye (1891-1965). Zij bracht in 1960 het kasteel met de inboedel en de archieven onder in een stichting.

Terwijl een groot deel van het kasteel museum werd, bleef een gedeelte bewoond door leden van de familie Schimmelpenninck van der Oye. De huidige bewoonster is Ludolphine Emilie barones Schimmelpenninck van der Oye, die gehuwd is met Roland Daniël van Haersma Buma, telg uit een patriciaatsfamilie. Zij is een nichtje van de laatste eigenaresse. Vandaag stond er in de NRC een interview met dit echtpaar, waarin zij vertellen over hun naderende vertrek van Duivenvoorde. Hiermee komt er na bijna 800 jaar een einde aan een bewoningsgeschiedenis, die rechtstreeks teruggaat tot de eerste eigenaar/bewoner in 1226: Philips van Duvenvoirde.

Voor het interview met meerdere portretfoto’s van het echtpaar zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/14/na-bijna-800-jaar-vertrekt-de-familie-uit-het-kasteel-a3970034

Afb. 2. Ludolphine Emilie van Haersma Buma née barones Schimmelpenninck van der Oye. Screenshot BinnensteBuiten 2016.