Dunsborough Park: het Festival of Tulips van baron en barones Sweerts de Landas Wyborgh

Sweerts de Landas, Dolf en Caroline
Afb. 1. Dolf baron Sweerts de Landas Wyborgh en Caroline barones Sweerts de Landas Wyborgh née Markus. Foto met dank aan Dunsborough Park.
Dunsborough Park 3
Afb. 2. Een waterpartij met brug op Dunsborough Park. Foto met dank aan Dunsborough Park.

Adolph (‘Dolf’) Jan Henri baron Sweerts de Landas Wyborgh stamt uit een geslacht dat in 1652 door Keizer Ferdinand III in de rijksadelstand werd verheven met de titel ridder. In 1814 werd een voorvader opgenomen in de Nederlandse adel en twee jaar later volgde de erkenning met de titel baron. Hij werd geboren in ’s-Gravenhage en groeide op in Wassenaar, maar vestigde zich na zijn huwelijk met de huisarts Andréa Caroline Markus in het Verenigd Koninkrijk. Hier was hij eerst werkzaam als projectontwikkelaar, maar werd later antiquair met als specialisatie antieke tuinornamenten.

Dunsborough Park 2
Afb. 3. Tulpenpracht op Dunsborough Park. Foto met dank aan Dunsborough Park.

Dolf Sweerts de Landas Wyborgh kocht samen met zijn vrouw Caroline in 1994 het uit 1630 stammende Dunsborough Park House met 40 hectare landschappelijk aangelegde tuinen. Dit werd het decor voor hun verzameling antieke tuinornamenten, die tot één van de grootste in privé bezit gerekend kon worden. Toen de recessie begon en de zaken verminderden, besloten zij in 2013 om meer dan 500 objecten bij Christie’s te laten veilen, dit mede omdat geen van hun vier kinderen de interesse had om in hun voetsporen te treden.

Dunsborough Park 1
Afb. 5. Tulpenpracht op Dunsborough Park. Foto met dank aan Dunsborough Park.

Afb. 4. Een korte film van Christie’s met een interview met Dolf en Caroline Sweerts de Landas Wyborgh n.a.v. de veiling van hun verzameling in 2013

De tuinen bleven echter niet leeg achter en worden nog steeds gesierd door bijzondere ornamenten en sculpturen. In 1997 werden de tuinen voor het eerst opengesteld, nadat deze na jarenlange verwaarlozing hersteld waren. Er werden verschillende tuinkamers gecreëerd, waarin de tuinornamenten tot hun recht konden komen. Een terugkerend evenement is het Festival of Tulips, waarvoor dit jaar 40.000 tulpen zijn geplant. T/m 20 april is Dunsborough Park op een aantal dagen geopend om de Nederlandse tulpenpracht te komen bewonderen.

Link naar de website van Dunsborough Park met meer informatie over openstelling: www.dunsboroughpark.com.