Il Gattopardo: iconische film over Italiaanse adel op zaterdag 21 oktober op kasteel Amerongen.

Afb. 1. De filmposter met de drie hoofdpersonen.
Afb. 1. De filmposter met de drie hoofdpersonen.

Op zaterdag 21 oktober wordt op de bovengalerij van kasteel Amerongen deze film van de Italiaanse filmregisseur Visconti getoond, die gebaseerd is op het boek van de Italiaanse Prins di Lampedusa. Een unieke locatie om deze iconische film te zien!

De Italiaanse schrijver Giuseppe Tomasi Prins di Lampedusa (1896-1957) verwerkte in zijn boek Il Gattopardo ( De Tijgerkat) vele familieherinneringen. Het verhaal speelt zich af in 1860 op het breukvlak van twee tijdperken in Italië. De Italiaanse eenwording is in volle gang en de troepen van de vrijheidsstrijder Garibaldi zijn geland in het Koninkrijk der Beide Siciliën, dat op zal gaan in het verenigde Italië. De oude Don Fabrizio Corbera Prins di Salina ziet het einde van een tijdperk naderen en zelfs zijn neef Tancredi kiest de zijde van Garibaldi en verkiest een huwelijk met een meisje uit de opkomende burgerklasse boven een huwelijk met een adellijk nichtje.

Het boek lijkt te gaan over de ondergang van de oude, adellijke wereld en een zekere weemoed over een verloren verleden zit er ook zeker in, maar tegelijkertijd zegt de neef Tancredi: ‘Om alles te houden zoals het is, zullen we alles moeten veranderen.’ Deze uitspraak komt in vele studies over adel terug en illustreert juist de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de adel, die tot aan de Eerste Wereldoorlog getalsmatig oververtegenwoordigd bleef in het bestuur, de diplomatie en het leger.

De Italiaanse filmregisseur Luchino Visconti (voluit Visconti di Modrone graaf van Lonate Pozzolo) bracht het verhaal meesterlijk, kleurrijk en met oog voor detail in beeld. Zo vroeg hij voor de grote balscene als figuranten leden van de Italiaanse adel en het is tijdens dit bal, dat de oude en de nieuwe tijd elkaar ontmoeten: de oude Prins di Salina (Burt Lancaster) danst voor het oog van de oude wereld met Angelica Sedara (Claudia Cardinale), de verloofde van Tancredi.

Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid van kaartjes: https://kasteelamerongen.nl/wat-te-doen/evenementen/filmavond-il-gattopardo.

Afb. 2. De balscene, waarin de oude en nieuwe tijd elkaar ontmoeten onder het toeziende oog van de Italiaanse adel.
Afb. 2. De balscene, waarin de oude en nieuwe tijd elkaar ontmoeten onder het toeziende oog van de Italiaanse adel.