Illustre Lieve Vrouwe Broederschap: interview met jonkheer Diederik Laman Trip, Gus baron van der Feltz en Ferdinand Sassen

Afb. V.l.n.r. Ferdinand Sassen, jonkheer Diederik Laman Trip en Gus baron van der Feltz, leden van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Foto met hartelijke dank aan Lisette Broess-Croonen.

In 1318 werd de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ’s-Hertogenbosch opgericht en het 700-jarig bestaan was de aanleiding voor het genootschap om in de openbaarheid te treden. Gisteren werd een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum door Z.M. Koning Willem-Alexander geopend, die ook lid van het genootschap is.

Het genootschap doet aan liefdadigheid, heeft een oecumenisch karakter, behoudt zijn tradities en culturele erfgoed, en door dit met ruim 100 leden samen te delen, leren zij elkaar heel goed kennen en worden zij broeders, aldus regerend proost jonkheer Diederik Laman Trip.

Het genootschap kende en kent vele leden uit de rode en blauwe boekjes, en wordt door de buitenwereld als elitair ervaren. “Zo kijkt de buitenwereld er tegenaan en dat begrijp ik wel. Maar als je er zelf in zit, dan zie je dat zelf minder, maar ik begrijp dat mensen dat vinden”, aldus een lid in het NOS Journaal.

Lisette Broess-Croonen interviewde drie leden: jonkheer Diederik Laman Trip, Gus baron van der Feltz en Ferdinand Sassen, die uit een patriciaatsfamilie stamt. Link naar het interview online in het Stadsblad Den Bosch: https://www.stadsbladdenbosch.nl/nieuws/algemeen/359750/inkijkje-in-de-illustre-lieve-vrouwe-broederschap.

Link naar meer informatie over de tentoonstelling ‘Geloven in vriendschap’ in het Noordbrabants Museum: http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/tentoonstellingen/geloven-in-vriendschap/