Ir. Albert graaf Schimmelpenninck: na 33 jaar afscheid van Twickel

Afb. 1. Ir. Albert graaf Schimmelpenninck. Foto met dank aan www.twickel.nl.
Afb. 1. Ir. Albert graaf Schimmelpenninck. Foto met dank aan www.twickel.nl.

In 1984 trad ir. Albert graaf Schimmelpenninck in dienst bij de stichting Twickel en kreeg hij de dagelijkse leiding over ruim 6500 hectare grond, 250 gebouwen – met als pronkstuk kasteel Twickel – en ongeveer vijftig medewerkers.

Zelf afkomstig uit een familie met een oude landgoedtraditie, werd hij civiel ingenieur en was, voor hij op Twickel werkzaam werd, bouwcoördinator bij het Diaconessenhuis in Utrecht.

Twickel behoort tot de grootste particuliere landgoederen in Nederland en is door de laatste eigenaresse Marie Amelia barones van Heeckeren née Gräfin von Aldenburg Bentinck (1879-1975) in een stichting ondergebracht. De huidige bewoners, die familie van haar zijn, bewonen een zijvleugel.

In de jaren van zijn rentmeesterschap kwam hij voor grote uitdagingen op Twickel te staan: de aanleg van de rondweg door Delden, die de historische band tussen kasteel en stad verbrak, grote restauratieprojecten, nieuwe milieuregels en de vele veranderingen in de landbouw.

Op de website van kasteel Twickel zegt mr. Maurits van den Wall Bake, voorzitter van het bestuur van Twickel naar aanleiding van het afscheid van Albert graaf Schimmelpenninck: “De rentmeester vervult bij Twickel een uiterst belangrijke functie. Hij bereidt het beleid voor, is op operationeel gebied als eerste verantwoordelijk voor de vervulling van de doelstellingen van de stichting en geeft leiding aan een werkorganisatie van ongeveer 50 medewerkers. Schimmelpenninck heeft deze functie meer dan 33 jaar op uitmuntende wijze vervuld.”

Als opvolger per 1 maart is benoemd ir. Egbert Jaap Mooiweer.

Afb. 2. Kasteel Twickel oprijzend uit zijn grachten.
Afb. 2. Kasteel Twickel oprijzend uit zijn grachten.

Portretfoto en bericht mede met dank aan www.twickel.nl.