Kasteel Ammersoyen: Speciale extra lange Rondleiding XL 22 jan., 12 feb. en 26 mrt.

Afb. 1. Kasteel Ammersoyen. Foto met hartelijke dank aan Kasteel Ammersoyen/Albert Speelman.

Kasteel Ammersoyen opent op een aantal zondagen in 2023 deuren die normaal gesloten blijven, tijdens de speciale Rondleiding XL. Tijdens deze rondleiding is kasteel Ammersoyen hélemaal te bekijken. Op o.a. 22 januari, 12 februari en 26 maart 2023 is kasteel Ammersoyen gedurende een twee uur durende tocht te ontdekken met een gids.

Van de kelders via diverse torenkamers en verdiepingen gaat de Rondleiding XL naar de grote zolder van Ammersoyen met zijn indrukwekkende overkapping en hijswiel. Op de zolder krijg je ook een kijkje in een van de grootste archeologische collecties ooit bij een Nederlands kasteel gevonden. Daarnaast is de oostvleugel van het kasteel, die gesloten is voor publiek, tijdens de Rondleiding XL te bezichtigen. Uiteraard komen ook de vertrekken aan bod die altijd te zien zijn, zoals bijvoorbeeld de Kemenade en de Grote Zaal.

Adellijke eigenaren
Kasteel Ammersoyen werd eeuwenlang bewoond door het bekende adellijke geslacht Van Arkel en was daarna in het bezit van de opeenvolgende Zuidnederlandse geslachten De Lichtervelde, Christyn de Ribaucourt en De Woelmont. Sinds 1957 is het in het bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen, die het kasteel zijn oude luister heeft teruggegeven.

Ammersoyen is één van de zeven opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Kijk voor meer informatie hierover op: https://www.glk.nl/

Locatie: kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1, Ammerzoden
Data: 22 januari, 12 februari, 26 maart, 15 april, 14 mei, 11 juni, 23 juli, 27 augustus, 24 september en 8 oktober
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur
Entree: volwassenen €16,50, kinderen €8,00, donateurs GLK en museumkaarthouders € 3,00 op vertoon van geldige pas
Reserveren: wordt aanbevolen door e-tickets te boeken via www.glk.nl/ammersoyen. De Rondleiding XL is doorgaans snel volgeboekt. Via de site zijn de andere data ook alvast te boeken.

Website link: https://www.glk.nl/ammersoyen

Afb. 2. Boven de schouw het portret van (waarsch.) Anna Gravin van Renesse, die in 1606 huwde met Pierre François de Lichtervelde. Haar moeder was Catharina van Arkel, tante van de laatste Van Arkel. Het portret keerde enkele jaren geleden weer terug op deze plek, nadat het in het verleden door vererving in België was terecht gekomen. Foto met hartelijke dank aan Kasteel Ammersoyen.

 

Afb. 3. Trap in kasteel Ammersoyen. Foto met hartelijke dank aan Kasteel Ammersoyen/Ton Rothengatter.