Lekker lezen in het weekend (2): Eugénie van Weede in Gardens Illustrated

Afb. 1. Eugénie van Weede in Gardens Illustrated. Foto met dank aan www.gardensillustrated.com
Afb. 1. Eugénie van Weede in Gardens Illustrated. Foto met dank aan www.gardensillustrated.com

Van 17 t/m 19 juni zijn op landgoed Bingerden weer de Internationale Kwekerijdagen, waar plantenexperts en -liefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en die inmiddels nationale en internationale faam hebben.

In Gardens Illustrated staat ter gelegenheid van de 20e editie een interview met Seline Eugénie van Weede née van Nievelt. Samen met haar echtgenoot jonkheer Jacob Dirk Carel van Weede, heer van Bingerden (1929-2005) startte zij twintig jaar geleden dit evenement, dat inmiddels zeer succesvol is. In het interview vertelt zij over haar vroege ambities, haar liefde voor Engelse tuinen en het planten van borders in het donker.

Bingerden werd in 1661 door de familie Van Pabst gekocht en kwam via Geertruijd Sara Agatha barones van Heeckeren van Kell née jonkvrouwe van Pabst in het het bezit van de Van Heeckerens. Sophia Wilhelmina barones van Heeckeren van Kell huwde in 1927 jonkheer mr. Wouter Everard van Weede en zij moesten beleven dat Bingerden, met de bevrijders reeds in zicht, door oorlogsgeweld in 1945 in vlammen opging met de complete historische inboedel. Na de oorlog werd Huis Bingerden in verkleinde vorm weer opgebouwd door het echtpaar Van Weede-Van Heeckeren van Kell en het is nu in het bezit van hun drie kleindochters Van Weede.

Afb. De beroemde taxushagen op Bingerden. Foto met dank aan www.bingerden.com.
Afb. De beroemde taxushagen op Bingerden. Foto met dank aan www.bingerden.com.

Link naar de website van landgoed Bingerden met meer informatie over de Internationale Kwekerijdagen: www.bingerden.com.

Link naar de website van Gardens Illustrated: http://www.gardensillustrated.com/issue/june-2016.