Lezing donderdag 18 juli: Buitengewoon Duivenvoorde, door Irene Storm van Leeuwen

Afb. Een gedeelte van de bibliotheek van kasteel Duivenvoorde. Foto met hartelijke dank aan kasteel Duivenvoorde.

Op donderdagmorgen 18 juli houdt Irene Storm van Leeuwen, bibliothecaris van kasteel Duivenvoorde te Voorschoten, een lezing waarin zij een unieke inkijk geeft in de bijzondere bibliotheekcollectie van Duivenvoorde. Het kasteel heeft een unieke boekverzameling bestaande uit ruim 10.000 boekdelen waarvan de oudsten dateren uit de vijftiende eeuw. Topstukken uit de collectie zijn de insecten- en plantenboeken van Maria Sybilla Merian, zeldzame bijbels, natuurhistorische en kruidenboeken uit de 16e tot 18e eeuw en reisjournaals zoals die van een voorouder, Johan Steengracht die in 1769 een reis maakte naar Engeland en een naar Frankrijk in 1772 en zijn verslagen voorzag van ter plekke gekochte gravures.
Tijdens de lezing zullen verschillende unieke exemplaren uit de bibliotheek getoond worden.

Tickets
De lezing duurt van 10.30 tot 12.15 uur. De ticketprijs van €15,- is inclusief koffie/thee en een kijk in de collectie. Tickets koopt vooraf in de webshop op www.kasteelduivenvoorde.nl.

De volgende lezing is deze reeks zal plaatsvinden op donderdag 19 september. Pauline Marchand, schilderijenrestaurator, vertelt over haar werk als schilderijenrestaurator en de bijzonderheden van de schilderijen van Duivenvoorde.

Boekencollectie online
De huidige bibliotheek op Duivenvoorde is een mooi voorbeeld van een kasteelbibliotheek, een van de weinige die nog in Nederland zijn overgebleven. Uit deze collectie is een keuze gemaakt van 160 boeken die representatief zijn voor de bewoners van Duivenvoorde. Van de meest opmerkelijke afbeeldingen van vogels, insecten, planten, boekbanden, atlassen, mode, architectuur etc. zijn ruim 500 foto’s gemaakt. Op de website zijn deze, naast de schilderijen en het keramiek, vanaf nu online te bekijken: https://www.kasteelduivenvoorde.nl/kasteel/museum/bekijk-collectie