Libris Geschiedenis Prijs 2016 genomineerde: ‘Cécile en Elsa strijdbare freules’

Afb. 1. De voorkant van 'Cécile en Elsa strijdbare freules'.
Afb. 1. De voorkant van ‘Cécile en Elsa strijdbare freules’.

Vandaag wordt bekend gemaakt wie de Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen heeft. Er zijn hiervoor vijf boeken geselecteerd, waarvan er twee gerelateerd zijn aan adel en over deze twee heeft op AiN al eerder een bericht gestaan. De boekbespreking over ‘Cécile en Elsa strijdbare freules’ door Elisabeth Leijnse volgt hieronder nogmaals.

Boekrecensie ‘Cécile en Elsa, strijdbare freules’: een fenomenaal boek!

De freules Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk waren hoogbegaafd, hoogsensitief, zeer standsbewust en voelden zich superieur. Opgevoed door ouders die geobsedeerd waren door opvoeding volgens de nieuwste inzichten, met een moeder die verslaafd was aan morfine en met een grootvader die manisch was en aan afstammingswaan leed (hij meende van de feodale graven van Horstmar Ahaus af te stammen). Tel daarbij hun opmerkelijke huwelijksleven op met een schatrijke man, een grote componist en hun kleurrijke liefdesleven en je hebt alle ingrediënten voor een boek dat er gewoon om vráágt om verfilmd te worden.

Schrijfster Elisabeth Leijnse heeft voor dit boek gebruik kunnen maken van zeer rijk archiefmateriaal. Op onnavolgbare wijze weet zij de freules tot leven te brengen, waarbij je als lezer het gevoel krijgt steeds met een camera getuige te zijn van hun leven. Een mooi voorbeeld hiervan is: Cécile en Elsa waren Wagner aanbidders en gingen in 1888 samen met hun vriendinnen Anna en Etha Fles op bedevaart naar Bayreuth. Hier werden zij op basis van hun naam en sociale positie wél uitgenodigd in Villa Wahnfried bij de weduwe van de componist Richard Wagner, maar hun twee Joodse vriendinnen niet. Freule Cécile en Elsa gingen desondanks en “Anna en Etha zouden het de zussen persoonlijk kwalijk blijven nemen”, aldus de schrijfster (p. 71).

Afb. 2. De freules Cécile en Elsa met hun ouders jonkheer mr. Johan Jan François de Jong van Beek en Donk en Anne Cecile Wilhelmine Jeannette Jacqueline de Jong van Beek en Donk née Nahuijs. Foto met dank aan uitgeverij De Geus.
Afb. 2. Dr. Alphonsus Joannes Maria Diepenbrock (1862-1921), echtgenote jonkvrouwe Wilhelmina Elisabeth Cornelia Petronella de Jong van Beek en Donk (1868-1939) met hun dochters. Foto met dank aan uitgeverij De Geus.

Strijdbaar waren beide freules zeker en vol energie stortten zij zich op de zaken die hen bezig hielden: hun Wagner verering, hun Bond ter Bestrijding eener Gruwelmode, hun inzet voor het feminisme, het zoeken naar de juiste partner (waarbij er met mannen gespeeld werd) en nog veel meer zaken komen er voorbij, die mij deden verzuchten: strijdbare freules? Fatále freules! Dit boek is zonder meer een aanrader en staat door de zeer verzorgde schrijfstijl van Elisabeth Leijnse garant voor uren leesgenoegen, waarbij de beschreven gebeurtenissen in het leven van deze twee bijzondere freules meerdere keren ook zeer vermakelijk waren om te lezen.

Link naar de uitgever met bestelmogelijkheid: http://www.degeus.nl/alle-boeken/boek/cecile-en-elsa-strijdbare-freules-2/.