National Geographic Fotowedstrijd 2017: Mascha van Lynden tot Oldenaller

Afb. 1. De winnende foto van Mascha van Lynden tot Oldenaller. Foto met hartelijke dank aan Mascha van Lynden tot Oldenaller.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Mascha barones van Lynden tot Oldenaller deze prestigieuze fotowedstrijd heeft gewonnen en dat de jury unaniem haar foto van een vlinder, die zojuist zijn pop heeft verlaten, tot beste foto heeft uitgeroepen. De voorzitter van de jury was lovend in zijn woorden en zei: “Het beeld doet in zijn gedetailleerdheid denken aan het werk van 17e-eeuwse fijnschilders.”

Afb. 2. Mascha van Lynden tot Oldenaller in haar dierenfotografiestudio.

Natuur stelt nooit teleur
Mascha van Lynden (49) komt uit Klazienaveen en begon ongeveer 14 jaar geleden met macrofotografie. Daarvoor waren het eerst vakantiekiekjes, maar daarna werd ze echt fanatiek: “Toen begon ik echt interesse te krijgen in het hele kleine gebeuren en in insecten. Ik wilde mensen echt dingen laten zien die ik zag en anderen vaak niet, want de insectenwereld is heel erg mooi.” Natuur vindt zij prachtig en stelt nooit teleur: “Natuur laat zich niet regisseren, het is mooi, grillig, geweldig. Wij als mensen kunnen zoveel van de natuur en vooral ook van de insectenwereld leren.” Ze fotografeert vooral met apparatuur van Olympus.

Magisch moment
In haar achtertuin heeft zij een tunnelkas staan en daarin worden groenten en kruiden verbouwd. De rupsen die zich daarin te goed doen aan de boerenkool, laat ze ook gewoon lekker zitten en dit keer bleven er ook een paar als pop op de wand zitten van de kas. De wittige, ietwat doorzichtige plastic wand hiervan zorgde voor prachtig licht en het hele gebeuren van pop tot vlinder was goed te zien: “Ik ben dat hele proces eens gaan volgen, maar de eerste twee keer was ik te laat en de vlinders waren al gevlogen. Ik ben vervolgens een dag in de kas gaan zitten (brood en koffie mee), maar toen heb ik de hele dag op een dode pop zitten wachten. Deze kwam gewoon niet uit.” Uiteindelijk was het raak: “Dit was mazzel, ik zag ‘m uitkomen, ben pijlsnel naar binnen gerend, heb m’n camera gepakt en schieten maar, met dit resultaat.” En het moment is magisch te noemen door het licht, de kleuren, de gedetailleerheid en het moment van de geboorte van de vlinder, die net uit zijn pop is gekropen.

Mascha van Lynden fotografeert veel dieren en heeft een dierenfotografiestudio. Af en toe fotografeert ze ook mensen. Meer weten en benieuwd naar ander werk van haar? Kijk dan op www.maschavanlynden.nl.