Veilingnieuws: de brief van Emilia van Nassau

Afb. 1. De brief uit 1619 van ‘Emilia de Nassau princesse de Portugal’. Foto met hartelijke dank aan Van Stockum’s Veilingen B.V.

Op woensdag 29 november komt er bij Van Stockum in Den Haag een gesigneerde brief van Emilia Gravin van Nassau (1569-1629) uit 1619 onder de hamer. Emilia was een dochter van Willem van Oranje bij zijn tweede echtgenote Anna van Saksen. Emilia werd als jong meisje bij haar moeder weggehaald, omdat deze een buitenechtelijke affaire had. Zij groeide op bij haar oom op de Dillenburg in Duitsland en kwam daarna naar Nederland. Hier werd zij uiteindelijk voor haar ongehuwde broer Stadhouder Maurits de gastvrouwe aan het Hof bij ontvangsten.

Afb. 2. Emilia van Nassau op een portret door Daniël van den Queborn uit de collectie van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau in Paleis Het Loo.

Tijdens een van deze ontvangsten leerde zij Emmanuel van Portugal kennen (1568-1638), die een buitenechtelijke zoon was van de kroonprins van Portugal. Een huwelijk leek onmogelijk door verschil in geloof, het ontbreken van middelen en zijn onwettige afkomst, maar het paar trad in 1597 in het geheim in het huwelijk. Het duurde enige tijd voor de contacten met haar broer weer hersteld waren, maar Emilia noemde zich sindsdien ‘Emilia de Nassau princesse de Portugal’, waarmee ook deze brief ondertekend is.

Het echtpaar kreeg tien kinderen, woonde lange tijd op kasteel Wijchen, maar leefde uiteindelijk gescheiden van elkaar. Haar nakomelingen in de vrouwelijke lijn zijn talrijk, waaronder vele leden van de Nederlandse adel.

De brief is in het Frans en het betreft een aanbevelingsbrief voor een ‘sieur Caulil’. De opbrengst wordt geschat op 100-200 euro.

Link naar de veilingwebsite met zoekfunctie (de brief betreft kavel nr. 257): https://vanstockums-catalogus.nl/portal/auction.