Nieuwe Virtus verschenen!


De Werkgroep Adelsgeschiedenis (www.adelsgeschiedenis.nl) is opgericht in 1993 en heeft als voornaamste doel het bevorderen van de beoefening van en de kennis over de geschiedenis van de (Nederlandse) adel. Dit doet de werkgroep door middel van het uitgeven van het Jaarboek Virtus en monografieën in de Reeks Adelsgeschiedenis. Daarnaast organiseert de werkgroep symposia om het contact tussen onderzoekers en belangstellenden te vergroten. Ook organiseert ze voor haar leden excursies.

Onlangs  verscheen de nieuwe Virtus, het jaarboek van de Werkgroep Adelsgeschiedenis. De adel had een buitengewone interesse in exotische dieren. In paleistuinen en op buitenplaatsen waren veel menagerieën. Maar ook zangvogels, roofvogels (zoals valken voor de valkenjacht) en de adelsvrienden bij uitstek, het paard en de hond, trokken de aandacht van edellieden. Met de kat was de relatie meer ambivalent, en ongedierte haatte men.

Dit meertalige tijdschrift is een forum voor wetenschappelijke artikelen over onderzoek naar de geschiedenis van adel en patriciaat en verwante onderzoeksgebieden zoals genealogie, heraldiek en kastelen. De artikelen kennen verschillende invalshoeken: politiek, sociaaleconomisch, gender, identiteit en materiële cultuur.

Virtus is te bestellen bij Uitgeverij Verloren: https://verloren.nl/Webshop/Detail/catid/21412/eid/59769/virtus-29-2022

Link naar de inhoudsopgave: https://ugp.rug.nl/virtus