Open Monumentendag 2016 (3): 10 en 11 september

Afb. 1. Een vervaarlijk kijkende leeuw op de brug van de Menkemaborg met het familiewapen Alberda van Menkema.
Afb. 1. Een vervaarlijk kijkende leeuw op de brug van de Menkemaborg met het familiewapen Alberda van Menkema.

Wilt u een airbrush tattoo van het familiewapen van de jonkheren Alberda van Menkema? Het kan op zaterdagmiddag 10 september op de Menkemaborg!

Het thema ‘Iconen en Symbolen’ van Open Monumentendag wordt op de Menkemaborg heel adellijk en origineel vorm gegeven, dankzij de medewerking van Roos Bloem van Get It On Tattoos. Daarnaast is het familiewapen als symbool van de Alberda’s ook binnen en buiten het huis terug te zien, zoals op wapenleeuwen, porselein en zilver.

De borg werd vanaf 1682 bewoond door de adellijke familie Alberda van Menkema, tot de laatste jonkheer in 1902 overleed. Zijn erfgenamen schonken huis en landgoed aan het Groninger Museum, die het zó inrichtte dat het een zeer fraai  beeld geeft van de leefstijl van de Groninger adel.

Op de Menkemaborg wordt een compleet beeld getoond van het leven upstairs & downstairs en ook de tuinen zijn zonder meer de moeite waard met mooie boomsingels, geschoren buxus en taxus, maar ook met leifruit tegen de tuinmuren.

Afb. 2. De voorzijde van de Menkemaborg - eeuwenlang bewoond door het geslacht Alberda van Menkema.
Afb. 2. De voorzijde van de Menkemaborg – eeuwenlang bewoond door het geslacht Alberda van Menkema.

Meer weten over de Menkemaborg en de bezoekmogelijkheden? Zie: www.menkemaborg.nl. Meer weten over opengestelde monumenten in heel Nederland of bij u in de buurt? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl/zoek/.