Tentoonstelling: ‘Rietveld in Slot Zuylen. Vernieuwing aan de Vecht’

Afb. 1. Rietveldstoelen in het historische interieur van Slot Zuylen. Foto met dank aan Slot Zuylen.
Afb. 1. Rietveldstoelen in het historische interieur van Slot Zuylen. Foto met dank aan Slot Zuylen.

T/m 24 september is op Slot Zuylen in Utrecht deze aan de meubelmaker en architect Rietveld gewijde tentoonstelling te zien. Bij de naam Rietveld denk je niet meteen aan een kasteel vol antiek, maar in 1905 gaf de toenmalige bewoner, Frederik baron van Tuyll van Serooskerken, aan de toen 17-jarige Gerrit Rietveld de opdracht om een serie meubels te ontwerpen voor het Poortgebouw.

Het werden ambachtelijk gemaakte meubels in historiserende stijl, die pasten bij het beeld dat de familie Van Tuyll van het verleden had, maar tegelijk ogen deze meubels ook modern. Hierover zegt meubelrestaurator en gastconservator Nico Hijman: “In de meubels zie je Rietvelds traditionele origine, maar de vernieuwende elementen getuigen tegelijkertijd van zijn bijzondere ontwerpvaardigheden.”

Afb. 2. Een verassende combinatie van een 18e eeuws bureautje met een stoel van Rietveld.
Afb. 2. Een verrassende combinatie van een 18e eeuws bureautje met een stoel van Rietveld. Foto met dank aan Slot Zuylen.

De plaatsing van ontwerpen van Rietveld in het historische kasteelinterieur van Slot Zuylen levert aan de ene kant verrassende contrasten op, maar aan de andere kant lijken sommige van zijn ontwerpen zich hier in hun natuurlijke habitat te bevinden en passen ze wonderwel in dit eeuwenoude interieur.

Link naar meer informatie en bezoekmogelijkheden van Slot Zuylen: www.slotzuylen.nl/agenda/2017/rietveld-in-slot-zuylen-vernieuwing-aan-de-vecht/.