Tulpenbal 25 mei (er zijn nog steeds kaarten te koop!): in gesprek met Amélie Rübcke von Veltheim, Vincent von Preuschen en Clemens van Steyn

Op zaterdag 25 mei vindt voor de 10e keer het Tulpenbal plaats in een weekend vol activiteiten. Gasten uit binnen- en buitenland, van adel en niet van adel komen dit keer in de sfeervolle, historische zalen van het Kurhaus bijeen voor een feestelijke avond in stijl en met traditie, waar een ongedwongen sfeer en ontmoeting in vriendschap voorop staan. De kaartverkoop is inmiddels in volle gang en ook u kunt hierbij aanwezig zijn door kaarten te bestellen via https://www.tulipsball.com/tickets/

Afgelopen week sprak AiN in Leiden met Amélie Rübcke von Veltheim, Vincent von Preuschen von und zu Liebenstein en Clemens van Steyn om te horen over hun inzet en motivatie voor het Tulpenbal en waarom zij het Tulpenbal een aanrader vinden – zeker nu het tweede lustrum zo groots gevierd wordt!

Afb. 1. Amélie Rübcke von Veltheim.

Amélie Rübcke von Veltheim (35) studeerde Duits, Engels en Frans in Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten en is nu werkzaam op een hogeschool voor avondonderwijs, waar zij volwassenen voorbereidt op een universitaire studie. Daarnaast organiseert zij evenementen, zoals huwelijken, op het familielandgoed Jagdschloss Quitzin in Noordoost Duitsland, vlakbij het eiland Rügen, waar zij ook woont.

Amélie nam in 2018 voor het eerst deel aan het Tulpenbal. Hoe werd zij bekend met het Tulpenbal in Nederland? “Ik ontmoette Clemens van Steyn (de grote organisator van het Tulpenbal – red.) op een bal in Karlsbad (Tsjechië) en hij nodigde mij uit voor het Tulpenbal.” En hoe kijkt zij terug op de Tulpenbal weekends, die zij sindsdien meemaakte? “Vanaf de eerste minuut voelde ik mij hartelijk welkom in deze internationale familie. Omdat ik graag dans en mensen van over de hele wereld ontmoet, overtuigde mijn eerste keer op het Tulpenbal mij ervan om regelmatig terug te komen. Uiteindelijk ontmoette ik daar enkele van mijn beste vrienden!”

Orange Tulip Society
Als voorzitter van het internationale bestuur van de Orange Tulip Society, die zich richt op jonge professionals van 30-45 jaar, is Amélie nauw betrokken bij het Tulpenbal en vol enthousiasme vertelt zij hierover: “Het doel is om gelijkgestemde mensen te verenigen door middel van aansprekende evenementen. We organiseren het hele jaar door een grote verscheidenheid aan evenementen, momenteel in Nederland, Engeland en Duitsland. Er zijn grotere evenementen zoals balweekends, maar ook kleinere, lokaal georganiseerde activiteiten zoals privémuseumrondleidingen, concertbezoeken of dineruitnodigingen. Ons startevenement voor de Orange Tulip Society is het Jägerbal op ons familielandgoed in september. Een weekend vol leuke buitenactiviteiten en dansen en”, vervolgt ze met een brede, aanstekelijke lach “het wordt écht een geweldig leuk weekend, waar ik nú al naar uitkijk!”

En is het Tulpenbal op 25 mei een aanrader? “Na, klar!” zegt Amélie meteen, “Het Tulpenbal is een fantastische gelegenheid om in contact te komen met mensen uit heel Europa en zelfs van over de hele wereld. Dansen, inspirerende gesprekken voeren, onze jaarlijkse liefdadigheidsveiling steunen, nieuwe vrienden ontmoeten of misschien zelfs verliefd worden – er zijn veel redenen om met ons mee te doen!”

Afb. 2. Vincent von Preuschen von und zu Liebenstein.

Vincent Baron von Preuschen von und zu Liebenstein (23) studeerde fysiotherapie in Stuttgart en werkte de afgelopen twee jaar als fysiotherapeut en fitnesstrainer op een cruiseschip (Meinschiff, TUI). Sinds dit jaar woont en werkt hij in Stuttgart en doet ook modellenwerk.

In 2022 nam Vincent voor het eerst deel aan het Tulpenbal en ook hij raakte hiermee bekend door Clemens van Steyn: “Ik ontmoette Clemens op het Karlsbader Ball-weekend. Ik vertelde hem dat ik voor de Johanniter Orde bals voor jongeren organiseerde en hij vroeg of ik mijn ervaring wilde inzetten voor het organiseren en verenigen van de jeugd bij het Tulpenbal en zo werd ik de jeugdspreker hiervoor en” vervolgt hij met een big smile “meestal word ik omschreven als de grootste feestmaker van de stad met het hart op de juiste plaats. Ik houd van het leven, het gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid, vriendschap en internationale evenementen zoals het Tulpenbal. Zo ben ik zelf, dankzij mijn Zweedse grootmoeder, tweetalig opgegroeid.” Gevraagd naar zijn mooiste herinnering aan het Tulpenbal zegt Vincent: “Het walsen in de grote danszaal van Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, vorig jaar!” Een bijzondere locatie, die dit jaar overtroffen wordt door de grote zaal in het Kurhaus.

Black Tulips Society
Natuurlijk willen we van Vincent meer weten over de Black Tulips Society, die zich richt op jongeren van 18-30 jaar, waar hij nauw bij betrokken is en die ook samenwerkt met het Tulpenbal: “Ik heb de Black Tulip Society opgericht met de hulp van Clemens van Steyn en Vincent Ritter Clanner von Engelshofen. Ons doel is om de jeugd internationaal te verenigen, de Europese cultuur beter te leren kennen en oude tradities nieuw leven in te blazen, maar natuurlijk wel met hedendaagse jeugdigheid”, zegt hij vol energie.

“We willen gelijkgestemde jeugd verbinden, door middel van het organiseren van sfeervolle evenementen variërend van zeiltrips, tot aan bals in kastelen in heel Europa.” Wij organiseren van alles wat onze doelgroep aanspreekt. Dit zijn polo picnics, tot aan zeil- en skitrips. Zelf heb ik ook een aantal bals voor de Black Tulip Society georganiseerd in onze familiekastelen Burg Liebenstein en Burg Lahneck. Leden die actiever willen worden krijgen ook de mogelijkheid zelf evenementen te organiseren. Je maakt veel lol samen, maar je leert er ook een hoop van!” En het verschil tussen de Orange Tulips Society en Black Tulips Society? het verschil is dat we de jeugd bij elkaar willen brengen, maar we proberen de kosten van het evenement zo laag mogelijk te houden, dus: slapen op een luchtbed in dezelfde kamer is voor ons geen probleem. Ons programma is meer afgestemd op de jeugd. Dit jaar gaan we bv. op zeiltocht.”

Magische sfeer
En waarom raad ook hij iedereen het Tulpenbal aan? “Het Tulpenbal is een plek waar je oude en nieuwe vrienden ontmoet en heeft een weekend vol aan gave evenementen. De locaties zijn prachtig en de sfeer is magisch; elk jaar een weekend om naar uit te kijken!”

Afb. 3. Clemens van Steyn, die dit jaar voor de 10e keer het Tulpenbal organiseert.

Al tien jaar organiseert Clemens van Steyn (35) het Tulpenbal in een weekend vol activiteiten. Waarom ben je ooit begonnen met het Tulpenbal en zet je dit nu al tien jaar voort? Clemens: “Op mijn 18e heb ik met veel plezier gedebuteerd op het Oostenrijks Debutantenbal en heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de wereld van bals. Een paar jaar later werd ik door vrienden uitgenodigd op bals in Duitsland en Tjechie en ontstond het echte virus, waardoor ik op het idee kwam ditzelfde concept naar Nederland te brengen, waarbij je drie dagen lang verschillende activiteiten onderneemt. Het is een mooi weekend waarbij je veel oude vrienden ziet en nieuwe vrienden (voor het leven) ontmoet.”

Op mijn vraag wat volgens hem het geheim achter het succes van het Tulpenbal is, zegt Clemens: “Hoewel een bal wat formeel kan klinken en er zeker elementen zijn die het ook wat formeel maken, is het juist een fantastische manier om nieuwe mensen in een informele sfeer te ontmoeten. Bij ons staat het diner centraal, waarbij wij met de tafelindeling rekening houden met talenkennis, leeftijd, danservaring en omdat we vaak mensen – al dan niet via via – kennen, weten we ook tafels in te delen waarbij gasten gedeelde interesses hebben. Ook voor gasten die geen of weinig danservaring hebben, geven we op de vrijdag tijdens het ‘Eintanzen’, of wel indansen, een dansles. Op de zondag eindigen we met een klapper tijdens onze jaarlijkse polo picnic op Poloclub Wassenaar. Deze dag is gevuld met veel hippisch spectakel, uitgebreide (champagne) brunches en mooie aankleding (zowel de gasten als het door ons opgezette polodorp). Kortom een weekend met veel hoogtepunten, waarbij het – toegegeven – daarna altijd even lastig is om weer terug te keren naar de realiteit.”

Tulpenbal: tweede lustrum
Wat maakt deze 10e editie nu extra bijzonder? “Het 10e bal is belangrijke mijlpaal die we niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan. Zoals tijdens ons eerste lustrum 5 jaar geleden keren wij dit jaar weer terug naar de prachtige en majesteuze zalen van het Grand Hotel Amrâth Kurhaus. Alle zalen zijn door ons afgehuurd, dus het Kurhaus zal in zijn geheel in het teken staan van onze 10 jarige verjaardag. Onder begeleiding van een symfonish orkest van ruim 50 man, opera -en dansvoorstellingen en grote sponsoren die het ons mogelijk hebben gemaakt top poloteams uit binnen-en buitenland aan te trekken, belooft het een editie te worden die we nog niet eerder hebben gezien. We hebben op dit moment ook de meeste tickets rond deze tijd van het jaar ooit verkocht, máár we hebben nog ruimte om meer (nieuwe) vrienden te verwelkomen!”

Horizon internationaal verbreden
Waarom is het Tulpenbal voor iedereen een aanrader? Hierop zegt Clemens: “Ik denk dat het Tulpenbal en onze Black en Orange Tulip Societies voor iedereen een verrijking is, die het leuk vindt om zijn of haar horizon internationaal te verbreden, dit soort stijlvolle evenementen kan waarderen, bij voorkeur ook het leuk vindt om te dansen en bovenal niet te verlegen is om nieuwe mensen te leren kennen. Wij zijn een hechte groep en zien elkaar regelmatig op gelijksoortige evenementen in binnen-en buitenland, maar wij vinden het ook altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen die eenzelfde interesse hebben. Iedereen die dat kan waarderen, is van harte welkom op het Tulpenbal en bij onze clubs!”

Tot slot stel ik hem de vraag waarom de Black en Orange Tulip Societies zijn opgericht: “Na een aantal jaren het Tulpenbal te hebben georganiseerd, werd onze club van vrienden steeds groter en ondernamen wij steeds vaker activiteiten samen, waarbij wij Summer retreats in het buitenland organiseerden, samen naar concerten of kunstbeurzen gingen, wijnproeverijen organiseerden. Dus al snel ontstond het idee om dit een wat vastere vorm te geven, door ons te verenigen in de Black Tulip Society voor de jeugd en de Orange Tulip Society voor de +27 groep, waarbij de focus ligt op young professionals in de leeftijdscategorie 27-45 jaar. Wij organiseren nu tal van activiteiten variërend van een zeilweek voor onze jeugd in Friesland, tot aan Halloween bals in kastelen in Roemenie, slipjachten en bezoeken aan de Royal Ascot en Henley Regatta in Groot-Brittannië, kortom mooie evenementen het hele jaar door en een perfecte setting om nieuwe vrienden te maken!”

Lid worden van de Black en Orange Tulip Society
Ook lid worden van de Black en Orange Tulip Society? “Mensen die interesse hebben kunnen ons het beste bereiken via social media (Black Tulip Society of Tulpenbal), via de mail info@tulipsball.com en anders natuurlijk aanspreken op het Tulpenbal waar wij met een groot deel van onze leden aanwezig zullen zijn!” Binnenkort komen er voor beide nieuwe websites!

Afb. 4. Verenigd op het Tulpenbal 2023 in de wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam: de balgasten uit vierentwintig verschillende landen.