Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel (2), Noord- en Zuid-Holland

Afb. 1. Enkele voorbeelden van opengestelde kastelen in Noord- en Zuid-Holland op de Dag van het Kasteel. Foto's met hartelijke dank aan www.dagvanhetkasteel.nl.
Afb. 1. Enkele voorbeelden van opengestelde kastelen in Noord- en Zuid-Holland op de Dag van het Kasteel. Foto’s met hartelijke dank aan www.dagvanhetkasteel.nl.

Op Tweede Pinksterdag zijn in heel Nederland vele kastelen en buitenplaatsen opengesteld in het kader van deze jaarlijkse Dag van het Kasteel. In de provincies Noord- en Zuid-Holland doen dit jaar 10 kastelen en buitenplaatsen mee, die ieder het bijzondere verhaal vertellen van een rijk adellijk verleden. Zo kunt u bijv. kasteel Duivenvoorde bezoeken, één van de weinige kastelen in Nederland die nooit verkocht is en waarvan de huidige bewoners nakomelingen zijn van de eerste eigenaar in 1226: Philips van Wassenaer, heer van Duvenvoirde.

Afb. 2. Kasteel Duivenvoorde: sinds 1226 familiebezit en
Afb. 2. Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten: sinds 1226 familiebezit en sindsdien vererfd op de opeenvolgende geslachten Van Wassenaer, Torck, Van Neukirchen genaamd Nyvenheim, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye, tot het in een stichting werd ondergebracht. Foto met dank aan de facebookpagina van Duivenvoorde: www.facebook.com/duivenvoorde.

Kijk voor meer informatie over opengestelde kastelen in deze provincies of voor opengestelde kastelen bij u in de buurt op www.dagvanhetkasteel.nl.