Veilingnieuws 7 juni: de aquarellen van jonkheer Van Dedem tot den Gelder

Afb. 1. Jonkheer Anthony Boldewijn Gijsbert van Dedem tot den Gelder (1774-1825) met rechts een aquarel van zijn hand. Foto portretje met dank aan de RKD en de foto van de aquarel met hartelijke dank aan het Venduehuis.

Op donderdag 7 juni 30 vindt bij het Venduehuis in Den Haag een boeken- en prentenveiling plaats. Eén van de kavels betreft een verzameling aquarellen en gouaches, die voor een deel door jonkheer Anthony Boldewijn Gijsbert van Dedem tot den Gelder (1774-1825) gemaakt zijn.

Jonkheer Van Dedem maakte aan het einde van de 18e eeuw een reis naar Constantinopel om daar zijn vader te bezoeken, die daar ambassadeur was. Op zijn reis vervaardigde hij meerdere aquarellen, die personen in lokale dracht voorstellen. Daarnaast kocht hij vermoedelijk tijdens zijn reis twaalf gesigneerde tekeningen van de Italiaanse kunstenaar Giacomo Guardi (1764-1835), die bekend is geworden door zijn fraaie stadsgezichten van Venetië.

Het betreft kavel 422 en de richtprijs bedraagt 20.000-30.000 euro.

Link naar de catalogus, die online is door te bladeren https://venduehuis.com/gallery/134/.
Link naar de website van het Venduehuis: www.venduehuis.com.

Afb. 2. Enkele jaren geleden verscheen deze boeiende biografie over de vader van Anthony Boldewijn Gijsbert van Dedem tot den Gelder. Het boek is nog steeds verkrijgbaar via www.walburgpers.nl.