Veilingnieuws Bubb Kuyper 21 t/m 24 nov.: het album amicorum van jonkheer Van Imbyze van Batenburg

Afb. 1. Eén van de tekeningen in het Album Amicorum met (vermoedelijk) het portret van Johan Willem van Imbyze van Batenburg met achter hem militaire symbolen en onder hem symbolen die verwijzen naar de Vrijmetselaars. Foto met hartelijke dank aan Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem.

Van 21 t/m 24 november vindt er bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem een grote veiling plaats van boeken, prenten, kaarten, documenten, enz., waaronder een album amicorum van jonkheer Johan Willem van Imbyze van Batenburg (1756-1837). Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogus van Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem op https://www.bubbkuyper.com/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=453&virtuemart_manufacturer_id=0&Itemid=198

Lotnummer 79/2130 betreft een album amicorum van jonkheer Johan Willem van Imbyze van Batenburg. Hij werd geboren op 17 december 1756 in Oudewater. Zijn vader, Pascasius Diederik van Imbyze van Batenburg (1708-1782), was kapitein in Statendienst en grootmajoor van Oudewater. Zijn moeder, Magdalena Coers van Hemert (1726-1805), had de beide achternamen van haar ouders gekregen. Door deze dubbele achternaam werd een deftige afkomst gesuggereerd.

De dubbele achternaam Van Imbyze van Batenburg wekte de suggestie van afstamming uit het geslacht van de graven Van Bronckhorst Batenburg. Volgens de familieoverlevering was de grootvader van Johan Willem van Imbyze van Batenburg een natuurlijke zoon van een officier Van Imbyze bij een gravin Van Bronckhorst Batenburg. In werkelijkheid stamde hij uit een familie van boeren uit Batenburg en kwam deze grootvader Jan Willemszn van Batenburg († 1720) tot enig aanzien door zijn militaire carrière; hij begon als sergeant onder de graaf Van Hoorne en eindigde als kapitein.

Johan Willem van Imbyze van Batenburg maakte eveneens carrière in het leger en werd uiteindelijk generaal-majoor tit. in Nederlandse dienst. Hij onderscheidde zich in 1793, toen de Fransen de Nederlanden binnenvielen, en nam hij deel aan de herovering van Geertruidenberg, Klundert en Breda. In 1795 huwde hij Theodora Bisdom (van Vliet) (1768-1798), telg uit een rijk patriciërsgeslacht, en in 1808 huwde hij Margriet Bartholde Mackay (1766-1846), die uit een adellijk Schots geslacht stamde, waaruit nakomelingen zich als officieren in Nederland vestigde. Vanaf 1815 werden meerdere nakomelingen in de Nederlandse adel opgenomen met de titel baron/barones.

In 1820 werd Johan Willem van Imbyze van Batenburg verheven in de Nederlandse adel en ging sindsdien met het predikaat jonkheer door het leven. Uit zijn eerste huwelijk kreeg hij één zoon, die voor 1820 overleed. Op 13 november 1837 overleed jonkheer Johan Willem van Imbyze van Batenburg en met zijn overlijden stierf zijn familie binnen de Nederlandse adel uit.

Het album amicorum wordt getaxeerd op 3000-5000 euro. Veilingopbrengst: 3500 euro.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk voor de online catalogus van Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem op https://www.bubbkuyper.com/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=453&virtuemart_manufacturer_id=0&Itemid=198

Afb. 2. Het album amicorum met daarop de naam van de eigenaar: Johan Willem van Imbyze van Batenburg.