Veilingnieuws: het kinderportretje van Koning Willem I

Afb. Een kleine prins, die later koning zou worden: Koning Willem I. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

Op 6 april eindigt bij het Venduehuis in Den Haag de Vendue Next Door veiling met o.a. dit kinderportretje van Koning Willem I. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus van het Venduhuis voor wat er verder geveild wordt op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=278.

Koning Willem I werd geboren als Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau op Huis ten Bosch op 24 augustus 1772. Zijn vader was Stadhouder Willem V en zijn moeder was Prinses Wilhelmina van Pruisen. Hij groeide op in de luxe van het stadhouderlijke hof in tijden waarin niets leek te wijzen op de grote veranderingen die komende waren. Uit deze jaren dateert dit kinderportretje van hem.

We zien hem afgebeeld in de houding van een heerser met één hand in zijn zij en de ander wijzend opzij. Op zijn hoofd heeft hij een hoed met een veer en om zijn middel een sjerp. Het origineel van dit portret bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam en werd aan dit museum geschonken door Edward baron van Lynden, heer van Cannenburch (1812-1890). Deze kocht in 1882 kasteel Cannenburch op een veiling aan en volgens familieoverlevering was dit, omdat hij dit kasteel uit handen van de katholieken wilde houden. In 1888 schonk hij dit portret, samen met het pendant van het jongere broertje van Willem, aan het museum, waar beide zich nog steeds in de collectie bevinden.

Het portret is een 20e-eeuwse kopie, meet 62×47 cm en is ongesigneerd. Het wordt, samen met twee andere schilderijen, in lot 110 aangeboden en biedingen beginnen vanaf 35 euro.

Kijk in de online catalogus van het Venduhuis voor wat er verder geveild wordt in de online catalogus op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=278. Als u een bezoek wilt brengen aan het Venduehuis om de kavels te bekijken, dan dient u i.v.m. het Coronavirus een online afspraak te maken, zodat het Venduehuis alle regels rondom het Coronavirus in acht kan nemen. Een online afspraak maken kan via https://www.venduehuis.com/nl/plan-uw-afspraak