Veilingnieuws: het portret van een Noorse barones von Wedel-Jarlsberg.

Afb. Ingeborg Margethe barones von Wedel-Jarlsberg née von Haffner (1795-1845), foto met dank aan www.venduehuis.com.
Afb. Ingeborg Margethe barones von Wedel-Jarlsberg née von Haffner (1795-1845), foto met dank aan www.venduehuis.com.

Op 31 augustus en 1 september vindt er bij het Venduehuis in ’s-Gravenhage een veiling plaats, waarop een portret geveild wordt van Ingeborg Margethe barones von Wedel-Jarlsberg née von Haffner (1795-1845).

Ingeborg Margrethe von Haffner werd geboren in een familie die oorspronkelijk uit de Elzas in Duitsland kwam en waaruit een nakomeling zich in de 17e eeuw in Denemarken vestigde. Hier bracht de familie sindsdien vele officieren voort. Haar vader, Johann Friederich Wilhelm von Haffner, vestigde zich in Noorwegen en was kamerheer, luitenant-kolonel en landeigenaar. In 1812 trad Ingeborg Margrethe in het huwelijk met Frederik Wilhelm baron von Wedel-Jarlsberg (1787-1863). Hij was tweede luitenant, douane inspecteur, magistraat en landeigenaar. Samen kregen zij tien kinderen.

De overgrootvader van haar echtgenoot was Lensgreve (leengraaf) van Jarlsberg, maar als nakomeling uit een jongere tak had hij de titel van baron. Het geslacht Wedel kwam van oorsprong uit Duitsland en nakomelingen vestigden zich in Denemarken en in Noorwegen en leven daar nog steeds voort. Nadat in 1821 de adel in Noorwegen werd afgeschaft, werden de Noorse Wedel-Jarlsbergs in het Deense adelsboek opgenomen.

Het veilinghuis noemt het een portret uit de Hollandse School in de 19e eeuw en dit in combinatie met het etiket op de achterzijde, waarop in het Nederlands o.a. ‘Baronesse’ staat geschreven, doet vermoeden dat een nakomeling met een Nederlander gehuwd was.

Het portret meet 53×44 cm en de verwachte opbrengst is 300-400 euro.

Foto met dank aan de website van het Venduehuis: www.venduehuis.com.