Zsa Zsa Gabor & haar ‘prins’

Afb. Frederic Prinz von Anhalt en echtgenote Zsa Zsa Gabor. Foto met dank aan de website van meneer Prinz von Anhalt: http://prinz-frederic.com.
Afb. Frederic Prinz von Anhalt en echtgenote Zsa Zsa Gabor. Foto met dank aan de website van meneer Prinz von Anhalt: http://prinz-frederic.com.

Vandaag werd bekend dat de Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gabor is overleden. Zij werd geboren in Boedapest als Sári Gábor en was de dochter van een militair. In 1936 werd zij gekroond tot Miss Hongarije en emigreerde vijf jaar later naar de Verenigde Staten. Hier verwierf zij faam als actrice, maar misschien nog wel meer door haar leefstijl en negen huwelijken.

Haar laatste huwelijk was met Frederic Prinz von Anhalt en dat maakte haar – zo op het oog – tot prinses, maar de werkelijkheid ligt anders. Genoemde Frederic werd in 1943 in Duitsland geboren als Hans Lichtenberg en liet zich op 36-jarige leeftijd adopteren door Marie Auguste Prinzessin von Anhalt (1898-1983), die een echte prinses en weduwe van een zoon van de Duitse Keizer Wilhelm II was. Maar deze adoptie maakte hem geen prins, want het ging slechts om de naam: op 14 augustus 1919 werden met de Grondwet van Weimar de voorrechten van de Duitse adel afgeschaft en werden titels onderdeel van de achternaam. Graaf von Kleist werd daarmee meneer Graaf von Kleist. Door adoptie kan iemand een dergelijke achternaam verkrijgen en lijkt daarmee van adel te zijn, maar is het niet.

Sinds de nieuwe Wet op de Adeldom (1994) kunnen geadopteerde kinderen in Nederland wel de adellijke titel of het predikaat van de vader krijgen en gaan daarmee tot de adel behoren, maar adoptie als volwassene is in Nederland niet mogelijk. In 2000 werd hier voor het eerst uitzondering op gemaakt voor een niet-adellijke 22-jarige vrouw, maar hier speelden bijzondere familierechtelijke verhoudingen mee, die al voor haar meerderjarigheid bestonden.

Meneer Frederic Prinz von Anhalt profileert zich echter graag als prins, draagt kleurrijke uniformen en onderscheidingen, maar weet ook financieel voordeel uit zijn vermeende prinselijke status te halen: inmiddels heeft hij tegen betaling op zijn beurt waarschijnlijk al tien volwassenen geadopteerd, die nu ook als Prinsen von Anhalt door het leven gaan.