20 juni: Lezing ‘Bijzaken van Betekenis’ door Ileen Montijn op Slot Zuylen

Afb. T/m 16 september is deze tentoonstelling op Slot Zuylen te bezichtigen.

In het kader van de nieuwe themarondleiding ‘Adel & Accessoires’ wordt er woensdag 20 juni 2018 van 20.00-22.00 uur de lezing ‘Bijzaken van betekenis’ gegeven door Ileen Montijn in de Gobelinzaal in het kasteel.

Het aristocratische leven is een voorstelling die vraagt om een passend decor. Natuurlijk hoort daar een kasteel bij – maar ook heel kleine, schijnbaar nietige dingen zijn van belang. De knopen op de livreien van de knechten, de wandelstok van de baron, mutsen, hoeden en petten, zulke zaken hadden in het verleden een diepe betekenis die in deze tijd aan velen ontgaat. Ileen Montijn ontraadselt een verloren wereld.

Ileen Montijn is historica en was lang verbonden aan NRC Handelsblad. In 2012 verscheen van haar Hoog geboren, 250 jaar adellijk leven in Nederland. Haar nieuwste boek, Tot op de draad, de vele levens van oude kleren (Atlas Contact 2017) gaat over kleding en hoe daar in het verleden mee werd omgegaan.

De lezing vindt plaats in het kader van de speciale rondleiding Adel en accessoires. Kleine voorwerpen, grote verhalen (19 mei – 16 september 2018), waarin Slot Zuylen verfijnde aanvullingen op de kleding tot op de vierkante centimeter verkent. De kleine en vaak kwetsbare voorwerpen worden doorgaans bewaard op planken en in lades in het depot. Een selectie is deze zomer te zien in de kamers van Slot Zuylen, het voormalig woonhuis van een adellijke familie.

Reserveren is noodzakelijk: via 030-2440255, of via info@slotzuylen.nl