‘Mannen Met een Missie’: tentoonstelling op kasteel Amerongen.

Afb. 1. Godard Baron van Reede, 1st Earl of Athlone (1644-1703) tegen de achergrond van de plafondschildering met het familiewapen in de hal van kasteel Amerongen.
Afb. 1. Godard Baron van Reede, 1st Earl of Athlone (1644-1703) tegen de achtergrond van de plafondschildering met het familiewapen in de hal van kasteel Amerongen.

T/m 1 oktober is op kasteel Amerongen deze tentoonstelling te zien, waarop het verhaal verteld wordt van vijf kasteelheren van Amerongen. Vier van deze heren behoren tot het adellijke geslacht Van Reede, dat eeuwenlang door functies en bezit tot de meest toonaangevende families van het land behoorde.

Afb. 2. Frederik Christiaan Reynhard des H.R. Rijksgraaf van Reede, 5th Earl of Athlone (1743-1808). Portret coll. k. Amerongen.
Afb. 2. Frederik Christiaan Reynhard des H.R. Rijksgraaf van Reede, 5th Earl of Athlone (1743-1808). Portret coll. k. Amerongen.

Van Reedes waren bestuurder, diplomaat of veldmaarschalk en tekenend voor het belang van deze familie is, dat zij de enige in Nederland is met zowel Nederlandse, Duitse, Engelse als Deense adellijke titels. Door huwelijken verbonden Van Reedes zich met andere vooraanstaande geslachten en deze allianties zijn nog heden terug te zien op de bovengalerij van het kasteel, waar een unieke Ahnengalerie te zien is van de opeenvolgende Heren van Amerongen met hun eega’s. Dat de familie Van Reede een trots geslacht was, laat ook hun wapenspreuk zien: MALO MORI QUAM FOEDARI – liever de dood dan de schande.

Na het uitsterven van de Van Reedes op Amerongen kwam het kasteel in het bezit van graaf Van Aldenburg Bentinck, die een nakomeling in de vrouwelijke lijn was, en hij is de vijfde Heer van Amerongen aan wie op deze tentoonstelling aandacht wordt besteed. Hij zorgde voor een nieuwe bloei van het kasteel en gaf het oude glorie terug.

Voor deze gelegenheid zijn er unieke stukken te zien, die het verhaal van deze Heren van Amerongen vertelt, zoals het dodenmasker van Godard Baron van Reede, 1st Earl of Athlone (1644-1703)  en het 18e-eeuwse kostuum als Lid van het Engelse Hogerhuis van Frederik Christiaan Reynhard des H.R. Rijksgraaf van Reede, 5th Earl of Athlone (1743-1808).

Voor wie nog niet eerder op kasteel Amerongen was, is deze tentoonstelling een mooie aanleiding om kennis te maken met dit unieke ensemble van kasteel, interieur en tuin. Kijk voor meer informatie op www.kasteelamerongen.nl/plan-je-bezoek/rondleidingen/mannen-met-een-missie.