Adel & de Quote 500 van 2020

Afb. 1. Voor hoofdredacteur Sander graaf Schimmelpenninck was dit de laatste Quote 500 onder zijn leiding.

Ieder jaar publiceert het blad Quote een top 500 van rijkste personen en families in Nederland. Hierin staan dit jaar vijf adellijke familienamen: Berg, Van der Does, Van Oranje-Nassau van Amsberg, Van Rappard en Van Wassenaer. AiN bekeek de Quote 500 en de Quote familie 50 en ontdekte veel meer adellijke links.

QUOTE 500 2020:

Nr. 1. Charlene Lucille de Carvalho née Heineken (overgrootmoeder: een jonkvrouwe Tindal).

Nr. 9 (vorig jaar op 6). John Arthur Fentener van Vlissingen (gehuwd met een Gravin De Pourtalès, in de familie adellijke huwelijken met een Graaf von Cassis-Faraone, een jonkheer Van de Wall Repelaer, een jonkvrouwe Van Beresteyn, een jonkheer Reuchlin, een Graaf Von Trapp en een Von Meyenfeldt).

Afb. 2 . Marie Heineken née jonkvrouwe Tindal (1849-1932). Foto part. coll.

Nr. 14 (vorig jaar op 32). Jonkheer Pieter Willem van der Does. Pieter van der Does is sinds vier jaar geleden nieuw op de Quote 500 lijst. Hij is mede-oprichter en president & CEO van Adyen. Adyen is een Nederlands softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in het tegengaan van fraude in het betalingsverkeer. Wereldwijd zijn er tien kantoren, werken er 340 mensen en behaalde het in het afgelopen jaar een omzet van 150 miljoen euro. In december 2014 werd er 200 miljoen euro nieuw investeringskapitaal binnengehaald om de internationale groei van het bedrijf te kunnen versnellen. Door deze investeringen werd Adyen toen gewaardeerd op 1,2 miljard euro. Na de gang naar de beurs werden er miljarden opgehaald en inmiddels is het bedrijf momenteel bijna 19 miljard euro waard.

Nr. 45 (vorig jaar op 48). Alicia Westheim née Fentener van Vlissingen (adellijke links: zie nr. 9). Onder meer jonkvrouwe Dorothee van Vredenburch, Executive Partner De Brauw Blackstone Westbroek, en jonkheer René Hooft Graafland worden bij het beheer van het familiebezit genoemd.

Nr. 46 (vorig jaar op 49). Tannetta Dow née Fentener van Vlissingen (adellijke links: zie nr. 9).

Nr. 53 (vorig jaar ook op 56). Mr. Louis Rudolph (‘Rolly’) Jules ridder van Rappard (grootmoeder: een barones Van Hardenbroek van Lockhorst, hofdame van Prinses Juliana).

Nr. 59 (vorig jaar op 63). Eijk Herman Alexander de Mol van Otterloo (uit een patriciaatsfamilie, grootmoeder: een jonkvrouwe Röell, verder in de familie adellijke huwelijken met een jonkvrouwe Stoop, een jonkvrouwe De Savornin Lohman en twee jonkvrouwen Feith).

Afb. 3. H.K.H. Mabel Martine prinses van Oranje-Nassau, gravin van Oranje-Nassau van Amsberg. © RVD – Jeroen van der Meyde/www.koninklijkhuis.nl.

Nr. 66 (vorig jaar op 140, twee jaar geleden nieuw op 149 binnengekomen). H.K.H. Mabel Martine prinses van Oranje-Nassau, gravin van Oranje-Nassau van Amsberg née Wisse Smit. Prinses Mabel bezit een aandelenpakket in Adyen (zie nr. 14).

Nr. 72 (vorig jaar op 66). Frederik Harald Fentener van Vlissingen (grootmoeder: een jonkvrouwe De Graeff, grootmoeders van echtgenote: een barones Van Tuyll van Serooskerken en een jonkvrouwe Snouck Hurgronje, voor verdere adellijke huwelijken in de familie zie nr. 9).

Nr. 81 (vorig jaar op 75). Anne Marianne (‘Annemiek’) Fentener van Vlissingen (grootmoeder: een jonkvrouwe De Graeff, zie verder nr. 9).

Nr. 82 (vorig jaar op 70). Francisca (‘Cisca’) Elizabeth Fentener van Vlissingen (grootmoeder: een jonkvrouwe De Graeff, zie verder nr. 9).

Nr. 83 (vorig jaar op 77). Martha (‘Marthe’) Frederike Fock née Fentener van Vlissingen (grootmoeder: een jonkvrouwe De Graeff, zie verder nr. 9).

Nr. 117 (vorig jaar op 101). Brigitte Jacqueline Nathalie Belin née Fentener van Vlissingen (moeder: een Gravin De Pourtalès, zie verder nr. 9).

Nr. 118 (vorig jaar op 102). Robert-Jan Michel Fentener van Vlissingen (moeder: een Gravin De Pourtalès, zie verder nr. 9).

Nr. 120 (vorig jaar op 103). Nicole Sophie Honegger née Fentener van Vlissingen (moeder: een Gravin De Pourtalès, zie verder nr. 9).

Afb. 4. Otto Willem von Berg (1688-1773) stamde uit een Estlands adellijk geslacht en behoorde tot de eerste generatie van zijn familie die in Nederland werd geboren. Van hem stammen de huidige jonkheren Berg af. Foto met dank aan ‘Berg. Geschiedenis van het geslacht von Berg, de heerlijkheden Dussen-Muilkerk en Middelburgh en de graven von Berg’, door C.E.G. ten Houte de Lange.

Nr. 308 (vorig jaar op 338). Jonkheer Ernst Joan Herbert Berg, heer van Dussen-Muilkerk, Chef de Famille.

Nr. 353 (vorig jaar nieuw op 422 binnengekomen). Drs. Diederick Lodewijk (‘Dirk’) baron van Wassenaer (zijn echtgenote is hofdame hon. van Z.M. de Koning). Quote heeft dit jaar de onjuiste formulering dat de hier genoemde familie De Monchy ‘evenzo adellijk‘ is keurig aangepast (deze familie is een patriciaatsfamilie).

Nr. 429 (vorig jaar op 393). Klaus Jorgen de Clercq Zubli (uit een patriciaatsfamilie, in de familie huwelijken met een baron Van Heeckeren van Brandsenburg, een jonkvrouwe van den Berch van Heemstede, een jonkheer Quarles van Ufford, een jonkvrouwe Van Nispen tot Sevenaer).

Nr. 436 (vorig jaar op 397). Ruurd Heerema (schoonzoon een jonkheer Rutgers van Rozenburg).

QUOTE familie 50 2020:

Nr. 1. (vorig jaar ook op 1). Brenninkmeijer (huwelijken met o.a. een prinses De Bourbon de Parme).
Nr. 4. (vorig jaar ook op 4). Dreesmann (huwelijken met een jonkheer Testa en een baron Van Hövell tot Westerflier)
Nr. 12 (vorig jaar ook op 12). Van Oranje-Nassau
Nr. 15 (vorig jaar op 13). Van Beuningen (een patriciaatsfamilie met huwelijken met een baron Kraijenhoff, een baron Van Dedem, een jonkheer Graswinckel, een jonkheer Van Eysinga en een jonkvrouwe Van Suchtelen).

Benieuwd naar de hele lijst en de miljoenen? Quote ligt nu in de winkel en kost € 20,-.

Noot van de redactie: aanvullingen en opmerkingen zijn welkom via info@adelinnederland.nl.

De stichting Adel in Nederland (AiN) heeft als doel het digitaal aanbieden van informatie over adel in Nederland in de ruimste zin: actualiteiten in de media, genealogisch nieuws, historische informatie, anekdotes en informatie over boeken, tentoonstellingen, lezingen, excursies, symposia en veilingen. Wilt u ons steunen in onze werkzaamheden? Voor 17,50 euro per jaar wordt u donateur en krijgt u vier keer per jaar ons digitale magazine boordevol informatie en verhalen met daarin ook iedere keer een overzicht van geboortes, huwelijken en overledenen. Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.

 

AiN heeft de culturele ANBI-status en giften van zowel Quote 500 leden als niet-Quote 500 leden zijn fiscaal aftrekbaar.