Lady Elizabeth Anson, bruidsmeisje van H.K.H. Prinses Beatrix, overleden

Afb. 1. Prinses Beatrix en Prins Claus met hun bruidspersoneel. V.l.n.r. jonkvrouwe Joanne Röell, Prinses Christina van Zweden, jonkvrouwe Eugenie Loudon, Prinses Beatrix, Prins Claus, Christina von Amsberg, Lady Elizabeth Anson, Prinses Christina. Op de voorgrond v.l.n.r. Markus Graaf von Oeynhausen-Sierstorpff, Daphne Stewart Clark, Joachim Jencquel en jonkvrouwe Carolijn Alting von Geusau. Foto en © Max Koot/RVD.  Een kanttekening van AiN n.a.v. het bruidspersoneel: een steeds terugkerende bewering is dat de Oranjes bijna geen banden meer hebben met Nederlandse adel. Dit lijkt misschien zo voor de buitenwereld, maar wie hun netwerk beter kent, ziet vele adellijke namen voorbij komen bij bv. huwelijken. Contacten vinden verder vooral in de privésfeer plaats, maar ook aan het Hof was en is nog steeds het merendeel van de hofdames verwant aan adel.

Op 10 maart 1966 trad H.K.H. Prinses Beatrix in het huwelijk met Claus von Amsberg. Eén van de  zes bruidsmeisje op deze dag was Lady Elizabeth (‘Liza’) Anson, die als persoonlijke vriendin van Prinses Beatrix hiervoor gevraagd werd. Hun huwelijksfoto had altijd een ereplek in haar huis.

Lady Elizabeth Georgiana Anson werd geboren op 7 juni 1941 op Windsor Castle als dochter van luitenant-kolonel Thomas William Arnold Anson (1913-1958), die als toekomstig erfgenaam van zijn vader, de 4th Earl (Graaf) of Lichfield, de hoffelijkheidstitel Viscount (Burggraaf) Anson droeg, en Anne Ferelith Fenella Bowes-Lyon (1917-1980). Haar peetvader was Koning George VI.

Haar vader stamde uit een geslacht dat oorspronkelijk Adams heette, maar zijn voorvader Sambrooke Adams trad begin 18e eeuw in het huwelijk met Janette Anson, erfdochter van Shugborough Hall, dat sinds de 17e eeuw familiebezit was, en hun zoon George kreeg de familienaam Anson.

In 1806 kreeg hun kleinzoon Thomas, parlementslid voor Lichfield, de titels Viscount Anson en Baron Soberton. De volgende generatie kreeg in 1831 de titel Earl of Lichfield. De Lichfields sloten huwelijken met dochters uit aanzienlijke adellijke geslachten en werden daardoor onder meer verwant aan de Graven van Leicester, de Markiezen van Conyngham, de Hertogen van Hamilton en de Hertogen van Westminster.

Afb. 2. Arnold Joost van Keppel, Earl of Albemarle – Nederlandse voorvader van Lady Elizabeth Anson. Coll. Rijksmuseum Amsterdam.

De grootvader van Lady Elizabeth was Thomas Edward Anson, 4th Earl of Lichfield, 5th Viscount Anson, 5th Baron Soberton (1883-1960). Hij was kapitein en vocht mee in WOI. Hij trad in 1911 in het huwelijk met Evelyn Maud Keppel (1887-1945). Zij stamde uit de van oorsprong Nederlandse adellijke familie Van Keppel. Haar voorvader Arnold Joost van Keppel (1670-1718) kwam als gunsteling van Koning-Stadhouder Willem III in 1688 mee naar Engeland tijdens de ‘Glorious Revolution’ en kreeg hier onder meer de titel Earl of Albemarle.

De moeder van Lady Elizabeth Anson stamde uit het roemrijke geslacht van de Earls of Strathmore and Kinghorne en haar grootmoeder, The Countess of Strathmore and Kinghorne, werd geboren als Nina Cecilia Cavendish-Bentinck. Ook deze grootmoeder had Nederlandse voorouders, want haar voorvader Hans Willem Bentinck (1649-1709) kwam ook als gunsteling van Koning-Stadhouder Willem III mee naar Engeland en kreeg hier de titel Earl of Portland.

Lady Elizabeth Anson was via haar moeder een achternichtje van Koningin Elizabeth, maar zij hadden niet alleen een familieband, maar waren ook zeer goed bevriend met elkaar en hadden zelfs wekelijks contact.

Afb. 3. Hans Willem Bentinck, Earl of Portland – Nederlandse voorvader van Lady Elizabeth Anson. Portret door Hyacinthe Rigaud. Portland Collection, Harley Gallery, Welbeck, Nottinghamshire, UK.

In 1948 besloten de ouders van Lady Elizabeth Anson uiteen te gaan – vanaf haar vierde jaar leefden haar ouders al niet meer samen – en haar moeder hertrouwde twee jaar later Prins George van Denemarken. Na het overlijden van haar vader zou haar broer in 1960 opvolgen als 5th Earl of Lichfield en als Patrick Lichfield maakte hij naam als fotograaf. Zo werd hij in 1966 ook als fotograaf gevraagd door Prinses Beatrix en Claus von Amsberg om voor hun privé-album foto’s van hun huwelijksdag te maken.

In 1972 trad Lady Elizabeth in het huwelijk met Sir Geoffrey Adam Shakerley, 6th Baronet (1932-2012), die directeur van Photographic Records  Ltd. was. Bij dit society huwelijk was zowel Prinses Beatrix als Koningin Juliana aanwezig en Prinses Anne, dochter van Koningin Elizabeth, was bruidsmeisje. Haar echtgenoot was weduwnaar en vader van twee kleine zoontjes. Uit hun huwelijk werd een dochter geboren, maar in de jaren ‘80 gingen zij ieder hun eigen weg en in 2009 besloot het echtpaar officieel uiteen te gaan.

Door haar koninklijke vriendschap werd zij bij vele gelegenheden uitgenodigd en zo was zij ook één van de gasten bij het staatsbanket dat Koningin Elizabeth in 2018 aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanbood.

Zij maakte naam met haar eigen bedrijf Party Planners en zou uiteindelijk heel veel society feesten organiseren, waaronder het huwelijk van Sting, de 70ste verjaardag van Margaret Thatcher en vele Koninklijke feesten. Koningin Elizabeth benoemde haar als dank voor haar vele verdiensten tot Commandeur in the Royal Victorian Order.

Haar laatste levensjaren kreeg zij te maken met de ziekte ME en op 1 november 2020 overleed Lady Elizabeth Georgiana Anson op 79-jarige leeftijd. In een In Memoriam werd over haar geschreven: “parties without Liza will never be quite the same again”.

Ook geïnteresseerd in adellijke verhalen? De stichting Adel in Nederland (AiN) informeert in de ruimste zin over adel in Nederland. Donateurs ontvangen voor 17,50 euro vier keer per jaar ons digitale magazine boordevol adellijke verhalen en informatie. Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.