Bezoek aan het Bentinck Archief op Schoonheten

Afb. 1. Havezate Schoonheten met de monumentale inrijpoort.
Afb. 1. Havezate Schoonheten met de monumentale inrijpoort.

In 1994 is de Stichting Archivariaat Bentinck-Schoonheten opgericht, dat een goed uitgerust en professioneel onderkomen heeft op Schoonheten. Hiermee behoort het tot de weinige oude huisarchieven die nog steeds op het landgoed zelf bewaard worden en dat daarnaast ook nog eens toegankelijk is voor onderzoek.

Afb. 2 De voorzijde van havezate Schoonheten.
Afb. 2 De voorzijde van havezate Schoonheten.

De havezate Schoonheten is sinds het begin van de 17e eeuw in het bezit van de familie Bentinck, die er ook nog steeds woont. Het geslacht Bentinck was en is een wijdvertakte familie met vele bezittingen en dit vindt zijn weerslag in het archief, dat hierdoor van nationale betekenis is. Door de stukken die betrekking hebben op Koning-Stadhouder Willem III, die met Hans Willem Bentinck bevriend was, is er zelfs sprake van internationale betekenis.

Afb. 3. De kilometers lange zichtas voor het huis.
Afb. 3. De kilometers lange zichtas voor het huis.

De stichting is een initiatief van de erven mr. R.F.C. baron Bentinck van Schoonheten en de dagelijkse leiding ligt in handen van de directeur Wim Hoogeland, die het archief geïnventariseerd heeft en die als geen ander de familiegeschiedenis van de Bentincks kent.

Door voor 25 euro per jaar donateur te worden van de stichting steunt u deze in haar doelstellingen en wordt u jaarlijks uitgenodigd voor de donateursdag met bijdragen van deskundigen. Ook is er de jaarlijkse nieuwsbrief met artikelen over de Bentincks en hun bezittingen. Meer weten en donateur worden? Kijk dan op de website: www.bentinckarchief.nl.