Boekennieuws: ‘Een plezierreis in de zomer van 1718’

De broers Von Uffenbach uit Frankfurt maakten in 1718 samen met hun echtgenotes en enkele andere reisgezellen een reis door de Nederlanden. Van deze reis bleef een uitgebreid reisverslag bewaard, dat nu door dr. Johan R. ter Molen in boekvorm is uitgegeven. In het boek wordt uitvoerig achtergrondinformatie gegeven over de familie Von Uffenbach, maar ook onder meer over het reisgezelschap, de route, het vervoer en het begeleidende huispersoneel.

Het reisverslag is integraal als tekst in het boek opgenomen en biedt een eigentijds beeld van een reis van een deftig gezelschap en hun interesses. Zo werden er buitenplaatsen, raadhuizen en kerken bezichtigd, maar ook stonden universiteiten, liefdadigheids- en strafinstellingen op het programma, net als gebouwen met een militaire functie. De familie Von Uffenbach was zeer ontwikkeld en daarom werden ook verschillende verzamelingen bezocht en mochten bezoeken aan kunstenaars, kunst- en boekhandels niet ontbreken.

Bijzonder zijn de vele persoonlijke toevoegingen in het reisverslag, zoals tijdens het bezoek aan kasteel Middachten – op de voorkant van het boek afgebeeld – waar de weduwe van de Graaf van Athlone werd beschreven als ‘nunmehr blind und Katholischer Religion ist’.

Het boek is zeer verzorgd door Waanders Uitgevers uitgegeven, is rijk geïllustreerd en is in deze vorm zeer leesbaar. Een uniek én leesbaar bijzonder tijdsdocument en daarom een aanrader!

Meer weten of het boek bestellen? Kijk dan op www.waandersdekunst.nl/een-plezierreis-in-de-zomer-van-1718-familie-von-u.html.