Boekennieuws: Zeeuwse regenten in Parijs

In 1772 maakte de Zeeuwse regent en admiraal Johan Steengracht met zijn zoon Nicolaas en zijn vriend Daniel Radermacher een reis naar Parijs. Het verslag dat Steengracht hierover schreef bevat meer dan vijftig in Parijs gekochte gravures en wordt in de bibliotheek van kasteel Duivenvoorde te Voorschoten bewaard, hij was de voorvader van latere eigenaren van het kasteel.

Jonkheer mr. Nicolaas Steengracht, heer van Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, heer in Oud- en Nieuw-Vossemeer en Vrijberghe (1754-1840), werd in 1814 erkend als edele van Zeeland en zijn nakomelingen leven voort als jonkheren Steengracht van Moyland (de Chef de Famillie heeft de titel baron bij eerstgeboorte) en jonkheren Steengracht van Oostcapelle. Een dochter van Daniel Radermacher, Maria Elisabeth Radermacher (1762-1818) huwde mr. Joachim Assuërus Schorer (1748-1823) en hun nakomelingen leven voort als jonkheren Radermacher Schorer.

Irene Storm van Leeuwen-van der Horst, bibliothecaris van kasteel Duivenvoorde, heeft het Reisjournaal naar Parijs onderzocht. Haar publicatie hierover is verschenen onder de titel Zeeuwse Regenten in Parijs. De reis van Johan Steengracht met zijn zoon Nicolaas en Daniel Radermacher naar Parijs in 1772.

Het gefortuneerde gezelschap stond aan de liberale kant van het protestantisme en was bewonderaar van de vrijdenker Voltaire. Overdag bezochten zij stadspaleizen en buitenplaatsen, ’s avonds waren zij in theaters en pretparken te vinden. Vader Steengracht liet zijn net afgestudeerde zoon kennis maken met de Franse cultuur en introduceerde hem in de wereld van de diplomatie. De drie reizigers staken hun kritiek op de spilzieke Franse koning Lodewijk XV met zijn vele maîtresses niet onder stoelen of banken. Ook toen heerste er een pandemie; de uitbraak van het pokkenvirus. Steengracht en de zijnen hadden zich succesvol laten vaccineren, de Franse koning stierf eraan.

Het boek bevat biografieën van de reizigers, een inleiding over de historische achtergronden en een navertelling in modern Nederlands. Het is rijk voorzien van afbeeldingen van voorwerpen uit de depots van Duivenvoorde. Tevens zijn alle bijgebonden gravures afgebeeld.
In 2017 heeft mw. Storm van Leeuwen gepubliceerd over de eerdere reis van Steengracht naar Londen onder de titel: Reislustige Zeeuwse Regenten. De reis van Isaac en Paul Hurgronje, Paulus Ribaut en Johan Steengracht naar Londen in 1769 (ISBN: 9789087046101).

Beide boeken kunnen worden besteld bij Uitgeverij Verloren te Hilversum https://verloren.nl/ ,maar zijn ook zijn te koop in de landgoedwinkel van Kasteel Duivenvoorde en boekhandel De Kler in Voorschoten.