Boekpresentatie: Tussen Doorn en Driebergen – Parels in het hart van de Stichtse Lustwarande

Afb. 1. V.l.n.r. jonkheer Robert Quarles van Ufford, voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting, auteur Teun Bleijenberg en jonkheer Diederik Six van Six Architects. Foto met hartelijke dank aan de Nederlandse Kastelenstichting.

Gisteren werd het boek ‘Tussen Doorn en Driebergen – Parels in het hart van de Stichtse Lustwarande’ van de auteur Teun Bleijenberg gepresenteerd op buitenplaats Doornveld (Six Architects). Op Open Monumentendag mocht jonkheer Robert Quarles van Ufford, voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting, het eerste boek in ontvangst nemen. Robert Quarles van Ufford ging gisteren in op het thema van de Open Monumentendag ‘Mijn monument is jouw monument’, waarbij de centrale vraag: “Hoe bereiken we zoveel mogelijk mensen op deze dag en hoe zorgen wij ervoor dat iedereen zich welkom voelt op de vele monumenten die ons land rijk is?”

Als voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting vond Robert Quarles van Ufford het een grote eer om het eerste exemplaar van Tussen Doorn en Driebergen – Parels in het hart van de Stichtse Lustwaranda van Teun Bleijenbert in ontvangst te nemen. Het boek beschrijft in ongeveer 100 bladzijden de geschiedenis van de Velpereng en de ontwikkeling in dit gebied, zoals het ontstaan van de buitenplaatsen Doornveld en Beukenrode (Nieuw-Sterkenburg). Het past daarmee goed in de kennisopbouw die nodig is om de pleitbezorging voor buitenplaatsen en kastelen effectief te kunnen uitvoeren, een rol die de Nederlandse Kastelenstichting verder gaat uitbreiden in de toekomst.

Afb. 2. Huis Doornveld: gebouwd in 1861 en sindsdien onder meer bewoond door de patriciaatsfamilie familie Kneppelhout van Sterkenburg, de baronnen Schimmelpenninck van der Oye, de baronnen Van Nagell en sinds 2014 de jonkheren Six.