Boekpresentatie ‘Winter in Amsterdam’ van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Afb. Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier in gesprek met de romanschrijver Oek de Jong tijdens de boekpresentatie. Oek de Jong schreef de inleiding van haar nieuwste boek. Foto met hartelijke dank aan Davide Heijmans.

Afgelopen woensdag vond in het Amsterdam Museum de boekpresentatie plaats van het nieuwste boek van fotografe Marie-Jeanne barones van Hövell tot Westerflier.

In ruim negentig zwart-witfoto’s heeft fotografe Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier Amsterdam in beeld gebracht op het moment dat de stad door kou, sneeuw, mist en ijs ingekeerd raakt. Een uniek en langdurig fotoproject dat zich uitstrekte over de jaren 1991-2021 met als hoogtepunt de strenge winter van 2021. De met een analoge Hasselblad camera vastgelegde wintertaferelen geven een verrassende en nieuwe kijk op de ons zo vertrouwde stadsgezichten van Amsterdam.

Het boek wordt ingeleid door de bekende romanschrijver Oek de Jong die de fotografie van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier onder meer in de traditie plaatst van de schilder en fotograaf George Hendrik Breitner. Daarnaast gaat hij in op haar fotografie die een opvallende en onderscheidende plaats inneemt in de hedendaagse Nederlandse fotografie.

“… Door het vrijwel afwezig zijn van mensen en verkeer hebben Van Hövells stadsgezichten een sfeer van tijdloosheid. De huizen met hun historie gaan daardoor sterker tot je spreken. Door de rust op straat zie je het duidelijker, dringt het dieper tot je door: de individualiteit van elk huis, de vele bouwstijlen, de details van de gevels, de bogen en welvingen van de bruggen … Haar foto’s hebben altijd een contemplatieve inslag …”  Oek de Jong.

Link naar bestelmogelijkheid https://www.waanders.nl/nl/winter-in-amsterdam.html