Veilingnieuws 21 november: het portret van de gravin van Albemarle bij de online veiling van het Venduehuis

Afb. The Countess of Albemarle née Lady Anne Lennox of the Dukes of Richmond (1703-1789). Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis in Den Haag/www.venduehuis.com.

Op zondag 21 november is er een online Old Masters, Nineteenth Century and Early Modern Art veiling bij het Venduehuis in Den Haag met o.a. dit portret van de gravin van Albemarle. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus van het Venduehuis om te zien wat er verder geveild wordt op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=434&display=grid

Lady Anne Lennox werd geboren in 1703 als dochter van Charles Lennox, 1st Duke of Richmond, en Anne Brudenell of the Earls of Cardigan. Haar vader was de buitenechtelijke zoon van Koning Charles II van Engeland bij zijn maîtresse Louise Renée de Penancoët de Kérouaille, die van Franse adellijke komaf was. Haar vader bekleedde vele belangrijke functies aan het hof en werd uiteindelijk aide-de-Camp van Koning-Stadhouder Willem III. Daarnaast werd hij Lord High Admiral.

Anne Lennox groeide op met een ouder zusje en een oudere broer. Haar broer zou na het overlijden van hun vader de 2e Hertog van Richmond worden en haar zusje huwde de vice-admiraal en 3rd Earl of Berkeley. Zij groeide deels aan het Hof, maar ook gedeeltelijk op Goodwood House op, dat nog heden in het bezit is van de Hertogen van Richmond.

In 1722 trad Lady Anne Lennox in het huwelijk met William Anne van Keppel, 2nd Earl of Albemarle, 2nd Viscount Bury, 2nd Baron Ashford (1702-1755). Zijn vader, Arnold Joost van Keppel, stamde uit de van oorsprong Nederlandse adellijke familie Van Keppel. Hij kwam als gunsteling van Koning-Stadhouder Willem III in 1688 mee naar Engeland tijdens de ‘Glorious Revolution’ en kreeg hier onder meer de titel Earl of Albemarle. Daarnaast kreeg hij zoveel geld van de Koning-Stadhouder, dat hij bij Zutphen het Huis De Voorst kon laten bouwen. Dit kleine paleisje had uitgestrekte tuinen in de stijl van Het Loo en de Koning-Stadhouder had tijdens zijn verblijf op De Voorst zijn eigen vertrekken.

Lady Anne en echtgenoot kregen vijftien kinderen, waarvan slechts vier zoons en twee dochters de volwassen leeftijd bereikten. Eén zoon werd generaal, een ander admiraal en een derde werd bisschop. Haar echtgenoot maakte carrière in het leger en werd uiteindelijk luitenant-generaal. Daarnaast was hij opperbevelhebber van de strijdkrachten in Schotland en twee keer ambassadeur naar Frankrijk. Tijdens zijn tweede reis naar Frankrijk in 1754 stierf hij na een diner onverwachts in zijn koets op tweeënvijftigjarige leeftijd op weg naar huis in Parijs. Een tijdgenoot schreef over hem: “Hij was bij uitstek wat een ‘galant homme’ wordt genoemd, nobel, verstandig, genereus, vol loyaliteit, openhartigheid, beleefdheid en goedheid; hij verenigde wat het beste en meest waardevolle is in de karakters van de Engelsen en de Fransen.”

Anne, Countess of Albemarle overleefde haar echtgenoot nog vele jaren en werd Lady of the Bedchamber van Koningin Caroline, echtgenote van Koning George IV. In 1789 overleed Anne op zesentachtigjarige leeftijd. Van haar zijn verschillende portretten bewaard gebleven, waaronder door Sir Joshua Reynolds, die haar als een waardige matrone portretteerde.

Het portret wordt getaxeerd op 1500-2000 euro en is geschilderd door een navolger van Constantijn Netscher. Veilingopbrengst: 1700 euro.

Benieuwd naar wat er nog meer geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus van het Venduehuis op https://wavemaker.venduehuis.com/auction?auction=434&display=grid