De Stentor: ‘Elisabeth, de mysterieuze gravin’

Afb. 'Elisabeth, de mysterieuze gravin', artikel in De Stentor van 29 oktober 2016.
Afb. ‘Elisabeth, de mysterieuze gravin’, artikel in De Stentor van 29 oktober 2016.

Vandaag wordt in De Stentor uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Elisabeth Marguérite Carola gravin van Rechteren Limpurg. De voorpagina opent er zelfs groot mee, met de kop ‘Wie was Elisabeth van Rechteren Limpurg?’ Haar teruggetrokken leven – waarvoor zij heel bewust gekozen lijkt te hebben – op een groot kasteel, dat voor de buitenwereld gesloten bleef en met een omringend landgoed van 1200 hectare, spreekt zó tot de verbeelding dat de journalist het in de kop boven het artikel als mysterieus verwoordt.

Eén keer stelde zij haar huis gastvrij open voor een fotograaf, toen schrijver en historicus Albert Mensema in 1991 een boek over het kasteel schreef. Hiermee had zij een duidelijk doel voor ogen, want: “Toen het boek in 1991 verscheen, zei zij: ‘vanaf nu kan ik iedereen afpoeieren die hier wil rondkijken, koopt u het boek maar’,”

In een klein kader komt AiN aan het woord over ‘Van adel, hoe zit dat ook alweer?’ Een kleine correctie hierop: de familie Van Rechteren Limpurg is zeer zeker niet uitgestorven met het overlijden van gravin Van Rechteren Limpurg (de eerste zin lijkt deze suggestie te wekken), want het levende bewijs is haar neef Christiaan van Rechteren, die in het artikel zelfs aan het woord komt. Het aantal families binnen de Nederlandse adel met een grafelijke titel is dus nog steeds 17.

Afb. 2. 'Van adel, hoe zit dat ook al weer?', De Stentor 29 oktober 2016.
Afb. 2. ‘Van adel, hoe zit dat ook al weer?’, De Stentor 29 oktober 2016.

Bent u ook geïnteresseerd in adellijk erfgoed en nieuws? Word dan voor 17,50 euro per jaar donateur van onze Stichting Adel in Nederland door een mail te sturen naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl. M.i.v. januari 2017 ontvangt u dan ook regelmatig onze digitale nieuwsbrief boordevol informatie.