Downton Abbey: geslaagde voorpremière in Rotterdam met inleiding door AiN

Afb. 1. Een inleiding door AiN, waarbij de aanwezigen achtergrondinformatie kregen met anecdotes over de Britse adel. Foto met dank aan Hans Hampsink.

Op woensdagavond 11 september was in film- en muziektheater LantarenVenster in Rotterdam de voorpremière van een film waar door velen al lang naar werd uitgekeken: Downton Abbey.

Afb. 2. Een groot deel van de opnames van de film vond plaats op Highclere Castle – sinds 1679 familiebezit en bewoond door de Graven van Carnarvon. Foto met dank aan Hans Hampsink.

In een uitverkochte zaal was er een inleiding op deze film door John Töpfer, directeur Stichting Adel in Nederland, over Britse adel in relatie tot deze film. De Britse samenleving heeft een gelaagde indeling, maar ook de adel van het Verenigd Koninkrijk heeft een duidelijke hiërarchische structuur met adellijke titels van hoog naar laag. Iedere familie is zich daarnaast zeer bewust van de volgorde van belangrijkheid. Er kan zelfs gesproken worden van een Ranking the Stars, want welke familie gaat het verst terug en heeft de oudste titel? Wie bezit de meeste grond en heeft het grootste kasteel? En waar hangen de meeste Rembrandts? Ondanks de vorstelijke leefstijl van de Crawley’s op Downton Abbey, maakt de ‘page of the backstairs’ (de butler van de Koning) duidelijk dat de familie en het huis eigenlijk maar niets voorstellen in vergelijking met andere adellijke families en hun kastelen.

Downton Abbey lijkt een film over de teloorgang van de Britse adel, maar niets is minder waar. Het laat juist zien hoe de adel zichzelf steeds opnieuw uitvindt en met de veranderende tijden meegaat – mutando non mutor. Voor wie de film nog gaat zien, let in dit kader op het gesprek tussen de Dowager Countess of Grantham (Dame Maggie Smith) en haar oudste kleindochter Lady Mary Crawley, maar ook op de slotdialoog van de butler Mr. Carson en zijn vrouw.

Bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over de Britse adel en een inleiding op de film Downton Abbey? Informeer dan naar de mogelijkheden via info@adelinnederland.nl.

Afb. 4. Grote belangstelling voor de film en de inleiding. Foto met dank aan Hans Hampsink.