‘Edzard komt naar Verhildersum’: succesvolle crowdfunding actie landgoed Verhildersum

Afb. Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716), door Martinus van Grevenbroeck. Foto met dank aan www.sothebys.com.
Afb. 1. Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716), door Martinus van Grevenbroeck. Foto met dank aan www.sothebys.com.

Dankzij een snelle publieksactie van Verhildersum en met de steun van onder meer de Vereeniging Rembrandt keert het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) door Martinus van Grevenbroeck terug naar deze borg, waar het tot in de jaren vijftig hing.

Edzard staat prominent afgebeeld op een ander portret op Verhildersum, het grote familieportret, dat met de afmetingen 3,91 x 2,82 m. tot de grootste familieportretten in Nederland gerekend kan worden. De ouders van Edzard, Allard Tjarda van Starkenborgh en Gratia Susanna Clant, lieten zich hierop met hun tien levende kinderen afbeelden. Hun reeds overleden kindertjes zweven als engeltjes in de lucht en houden de familiewapens Tjarda van Starkenborgh-Clant vast. Het portret bleef eeuwenlang in het bezit van de Tjarda van Starkenborghs tot het aan Verhildersum geschonken werd.

De adellijke familie Tjarda van Starkenborgh Stachouwer heeft in de loop der eeuwen vele bestuurders en notabelen voortgebracht. De laatste mannelijke telg was jonkheer mr.dr. Alidius Warmoldus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (1888-1978), die in de jaren 1936-1945 gouverneur-generaal van Ned.-Indië was.

Afb. 2. Groninger glorie: het echtpaar Tjarda van Starkenborgh-Clant in vol ornaat. Portret door Martinus van Grevenbroeck. Foto met dank aan landgoed Verhildersum.
Afb. 2. Groninger glorie: het echtpaar Tjarda van Starkenborgh-Clant in vol ornaat. Edzard Jacob staat als oudste zoon en erfgenaam prominent bijna in het midden afgebeeld. Portret door Martinus van Grevenbroeck. Foto met dank aan landgoed Verhildersum.

Link naar het bijzondere (restauratie)verhaal bij het grote familiegroepsportret: https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/het-grote-familieportret-tjarda-van-starkenborgh