Expositie ‘Het meisje Odilia Amelia Rengers’: stammoeder van de jonkheren Rengers Hora Siccama

rengers-meisjeVandaag wordt in het kerkje van Wittewierum een bijzondere expositie geopend over freule Odilia Amelia Rengers (1779-1805), die als erfdochter in 1798 in het huwelijk trad met mr. Wiardus Hora Siccama (1775-1849). Twee zoons kregen ter herinnering aan deze uitgestorven tak van het adellijke Groninger geslacht Rengers de driedubbele achternaam Rengers Hora Siccama en twee nakomelingen werden in 1876 in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer.

De aanleiding voor deze expositie is de speurtocht van nazaten van Odilia Amelia naar het verhaal bij haar portret uit familiebezit. Tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september en in het weekend erna op 16 en 17 september, vertellen documenten, portretten, persoonlijke spullen en religieuze voorwerpen van Odilia Amelia niet alleen haar verhaal, maar ook dat van haar voorouders, haar gezin en haar nakomelingen.

In het kerkje van Wittewierum zijn bovendien de rouwborden, grafzerken, familiewapens en grafkelder van het geslacht Rengers te zien.

Kerk Wittewierum
Kerkhorn 4
9, 10, 16 en 17 september
10.00-17.00 uur
Gratis Toegang

Hieronder een kort filmpje van de Stichting Oude Groninger Kerken over de expositie ‘Het meisje Odilia Amelia Rengers’.