‘Gijs’: een documentaire door Marjolein van Panhuys

Afb. De filmposter naar het ontwerp van Remy Mulder.
Afb. De filmposter naar het ontwerp van Remy Mulder.

Op zondag 3 september om 19.00 uur is in het EYE Filmmuseum Amsterdam de feestelijke première van de documentaire ‘Gijs’, die actrice en documentairemaakster jonkvrouwe Marjolein van Panhuys maakte als cadeau voor de tachtigste verjaardag van haar oom Gijs Versluys. Filmmakers als Paul Verhoeven en Frans Weisz werden door haar geïnterviewd over de bloeitijd van de Nederlandse film en  vertellen over hoe de bijdrage van Gijs Versluys daaraan was. Regisseur Paul Verhoeven zegt in deze documentaire: “Ik moet zeggen, als Gijs er niet was geweest, dan weet ik niet of ik die reizen (naar Hollywood) echt wel gemaakt zou hebben.”

Gijs Versluys was als producer betrokken bij onder meer Soldaat van Oranje, Flesh + Blood, Havinck en Leedvermaak.  Vanaf de jaren zestig tot in de jaren negentig maakte hij deel uit van een belangrijke periode in de Nederlandse speelfilm.

De voorstelling zondag 3 september is in aanwezigheid van Gijs Versluys zelf en ook zullen meerdere prominenten uit de filmwereld aanwezig zijn, waaronder Frans Weisz. De inleiding wordt gehouden door EYE Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer. Filmjournalist Hans Beerekamp heeft een vraaggesprek met Gijs Versluys en Marjolein van Panhuys.

Meer weten en kaarten bestellen? Zie: www.eyefilm.nl/film/gijs?program_id=11818677.