Museum Elburg: afscheid voorzitter Elsabe Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije

Afb. 1. Elsabe Kalsbeek née barones Schimmelpenninck van der Oije gaf tijdens haar afscheid als voorzitter van de stichting Museum Elburg een zeer interessante lezing over admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819) en zijn betrokkenheid bij het Nederlandse volkslied. Als lid van het 1e en 2e Kamerkoor nam zij deel aan een speciale uitvoering van het Wilhelmus bij het regeringsjubileum van H.M. Koningin Beatrix.

“Ik ga pas uit het bestuur, als er een opvolger is” en gisteren was het na vijftien jaar zover: Elsabe Kalsbeek née barones Schimmelpenninck van der Oije nam afscheid als voorzitter van stichting Museum Elburg.

Veel woorden van lof waren er voor haar en de nieuwe voorzitter, Peter van Beek, roemde haar kennis en historie, waarmee zij het geheugen en het geweten van het bestuur was. Wat haar kenmerkte vatte hij samen in: kennis, loyaliteit en persoonlijke betrokkenheid. Altijd waren er kaarten bij persoonlijke gebeurtenissen en haar boekjes, op titel en onderwerp uitgezocht, waren spreekwoordelijke cadeautjes, waar iedereen steeds weer op kon rekenen – net als de zelfgenaaide zakjes met gedroogde lavendel uit de Provence.

Onder leiding van Elsabe Kalsbeek veranderde het museum van oudheidkundige kamer met een stoffig imago in een volwaardig museum. Het onderkomen in het voormalige Agnietenklooster, werd vernieuwd en de museumzalen werden opnieuw ingericht. Als gast-conservator bij de Van Kinsbergen tentoonstelling was Elsabe nog meer betrokken en voor de opening was zij de avond ervoor nog druk bezig om het wassen beeld van admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen passend te kleden. Zij werd een terriër genoemd die zich vastbeet en zo is het nu na vier jaar gelukt om van de gemeente Elburg een depotruimte te krijgen. Bij het aanvragen van subsidies zei Elsabe altijd: zet mijn hele naam en titel er maar bij, want dat scheelt een heel stuk. Het zijn voor haar mooie jaren geweest in Museum Elburg, waarin zij het museum heeft zien opbloeien, maar het doorvoeren van noodzakelijke bezuinigingen was voor haar het zwaarst geweest, omdat dit betekende dat er afscheid genomen moest worden van medewerkers. Nu na vijftien jaar kan Elburg trots zijn op Museum Elburg en wie Elburg en het museum nog niet bezocht heeft, moet hier zeker een bezoek aan brengen. Voor meer informatie over het museum zie: https://www.museumelburg.nl/

Voor de genodigden gaf Elsabe Kalsbeek op deze bijeenkomst een lezing over admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen en zijn betrokkenheid bij het Nederlandse Volkslied. Hierover zal meer in ons komende magazine te lezen zijn. Helemaal afscheid nemen van het museum kan Elsabe Kalsbeek zelf nog niet en als er iets te doen valt met de collectie, dan neemt zij dit graag op zich, zo bood zij in haar afscheidstoespraak aan.

Elsabe Kalsbeek née barones Schimmelpenninck van der Oije (1941) is oud-lid van de Provinicale Staten van Overijssel en oud-lid van de 1e Kamer der Staten-Generaal (VVD). In het novembernummer van het digitaal magazine van de stichting Adel in Nederland een uitgebreid verslag in woord en beeld van deze bijeenkomst.

Afb. 2. Bloemen voor Elsabe Kalsbeek née barones Schimmelpenninck van der Oije namens de stichting Adel in Nederland (AiN) door John Töpfer. In 2019 schonk AiN drie portretten aan Museum Elburg, die o.a. door Elsabe Kalsbeek in ontvangst werden genomen (zie: Schenking Van Boecop portretten aan Museum Elburg – Adel in Nederland)